Крачка в бъдещето без пароли: Google въвежда Passkey

Потребителите на Google услуги получават нов, по-удобен начин за оторизация
(снимка: CC0 Public Domain)

Google направи крачка в бъдещето без пароли и потвърждения с SMS. Потребителите на услуги от интернет гиганта вече могат да влизат по-лесно в своите акаунти чрез т.нар. Passkey.

От днес потребителите на Google могат да се откажат от пароли и кодове за потвърждение в две стъпки, когато влизат в акаунта си. Решението за криптографски ключ Passkey изисква само предварително удостоверено устройство, като например смартфон, съобщи блогът на Google.

Passkey е по-сигурна и удобна алтернатива на паролите, налагана от Google, Apple, Microsoft и други технологични компании в състава на FIDO Alliance. Технологията позволява замяна на традиционните пароли и SMS потвърждения с ПИН код или биометрично удостоверяване като пръстов отпечатък или Face ID.

Криптографският ключ Passkey не споделя биометрични данни с Google или друга компания, което го прави надеждно защитен, тъй като няма парола, която може да бъде открадната.

Влизане в акаунт на Google с помощта на криптографски ключ Passkey
(снимка: Google Blog)

Новата функция е достъпна на мобилни устройства с iOS 16, Android 9 и по-нови версии. При влизане от компютър, се изпраща искане за биометрична проверка до  всяко съвместимо устройство, свързано с акаунта на собственика. Ако такова не е под ръка или е изгубено, Google ще позволи достъп чрез опцията „Използване на парола от друго устройство” и ще „деоторизира” ключовете от всички устройства.

В обозримо бъдеще акаунтите в Google ще продължат да поддържат съществуващите методи за влизане, наред с Passkey. В крайна сметка не всички хора имат устройства, които поддържат биометрия. Но Google планира да насърчи потребителите да преминат към новата технология и ще следи отблизо как се променят техните навици за влизане в акаунтите.

През декември браузърът Chrome получи поддръжка на Passkey, но сайтовете и услугите, които поддържат технологията, все още са относително малко. Специалната страница 1Password съдържа кратък списък със съвместими ресурси. В близко бъдеще Apple, като един от разработчиците на стандарта, също трябва да внедри поддръжка на Passkey.

Коментари по темата: „Крачка в бъдещето без пароли: Google въвежда Passkey”

добавете коментар...

  1. Ужас

    Ехаа скоро всеки ще бяга от гугъл браво .
    Стремглаво без мислене само с троянец на телефона и всичко ще се вземе от лошите – гениално – докога сигани ще се мислят за експерти в каквото и да е .
    Идеята на паролата е че не е лесна за открадване а софта и особено андроидите са практически кукли на конци.

Коментар