Софтуерният пазар в Европа със стабилен ръст през 2022

AI платформите са най-бързо развиващият се сегмент на европейския софтуерен пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският софтуерен пазар остава устойчив, въпреки икономическата несигурност и нестабилната социално-политическа ситуация, сочи наскоро публикуваният „Worldwide Semiannual Software Tracker” на IDC. Докладът показва общ ръст от 15% на годишна база в разходите за софтуер от европейски организации през 2022 г.

Отразявайки нуждата от иновации, платформите с изкуствен интелект (AI) остават най-бързо развиващият се сегмент на европейския софтуерен пазар, бележейки ръст от над 37%, благодарение на ефективността на Palantir и AWS, наред с други фактори.

Търсенето на устойчивост, автоматизация и спестяване на разходи води до увеличени разходи за качество на софтуера и инструменти за жизнения цикъл – този сегмент расте с над 26% в постоянна валута, воден от Atlassian. Компании като Microsoft и Gen Digital се възползват от увеличените разходи за сигурност, което помогна за почти 25% общ ръст на пазара на годишна база.

През 2022 г. определени софтуерни области, които претърпяха спад по време на пандемията, започнаха да се възстановяват. Разходите за инженерни приложения нарастват с повече от 12%, докато разходите за приложения за управление на веригата за доставки удвояват темпа си на растеж от 2021 г.

От друга страна, търсенето на приложения за съвместна работа, управление на работни процеси и съдържание започна да се забавя през 2022 г., отчита IDC.

„Търсенето на софтуер през 2022 г. отбеляза значително възстановяване в приложенията за инженеринг и управление на веригата за доставки, подхранвано от ускореното приемане на цифрови технологии и автоматизация, заедно с необходимостта от оптимизиране на операциите и намаляване на разходите”, коментира Ондрей Плачи, старши анализатор в IDC European Software.

„Обратно, затихващият ръст на приложенията за съвместна работа и управление на работните процеси и съдържанието отразява съзряването на пазара и променящите се приоритети сред организациите, които се стремят да се справят със сложността на новото нормално”, допълва анализаторът.

Коментар