Intel планира солидни печалби от софтуер

Софтуерът за изкуствен интелект е приоритетно направление за Intel
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel възнамерява да генерира до 1 милиард долара кумулативни продажби на софтуер до края на 2027 г., предлагайки на клиентите различни видове абонаменти, стана ясно от изявление на техническия директор Грег Лавендър пред Ройтерс.

Американският чипмейкър полага сериозни усилия за напредък в софтуера с отворен код за нуждите на изкуствения интелект. Освен това Intel ще предложи на разработчиците на софтуер абонамент за своите облачни услуги.

Възможно е Intel да премине границата от 1 милиард долара кумулативни приходи от продажби на софтуер преди края на 2027 г., намекна Лавендър. Още през 2021 г. компанията спечели над 100 милиона долара от продажби на софтуер. Откакто Патрик Гелсингър се върна от VMware начело на Intel, компанията погълна три софтуерни компании.

В сравнение с общите приходи от 54 милиарда долара за 2023 г., този 1 милиард, разпределен за няколко години, не изглеждат много, но за сравнително нов източник на приходи това е доста амбициозна цел.

Intel смята за приоритет разработването на софтуер в областта на изкуствения интелект, оптимизирането на производителността и информационната сигурност. И трите направления са подкрепени с инвестиционен ресурс.

Компанията вижда голямо търсене на своето семейство ускорители Gaudi 3 и се надява в крайна сметка да стане вторият по големина доставчик на такъв хардуер след Nvidia, която заема около 83% от пазара на AI ускорители в края на миналата година.

Intel и други конкуренти трябва да се борят за малък дял от пазара на Nvidia. Ръководена от Пат Гелсингър, компанията разчита на софтуер с отворен код, който може да работи на всяка платформа с всеки ускорител, докато екосистемата на Nvidia е затворена за средата CUDA, която не допуска разработчици на ускорители от трети страни.

Нещо повече, Intel е член на консорциума UXL Foundation заедно с Qualcomm, Samsung и Arm, насърчавайки използването на софтуер с отворен код за ускоряване на изчисленията.

Компанията се присъедини и към инициативата Triton на OpenAI за създаване на среда за разработка с отворен код, която да подобри ефективността на взаимодействието между хетерогенни изчислителни ускорители в системи с изкуствен интелект. Тази инициатива е подкрепена също от AMD и Meta.

Изчислителните ускорители на Intel могат да работят в среда Triton и, според техническия директор на компанията, разпространението на тази платформа ще изравни шансовете за успех на всички участници на пазара.

Коментар