Изкуственият интелект може да навреди на хората, предупреди Microsoft

Ползата за обществото от AI трябва да е по-голяма от потенциалната вреда, казват от Microsoft (снимка: CC0 Public Domain)

Без ясни правила, ограничаващи използването на технологии с изкуствен интелект, те неминуемо ще навредят на човечеството, заяви от трибуната на Световния икономически форум в Женева главният икономист на Microsoft – Майкъл Шварц.  При формирането на такива правила обаче е важно да не се прекалява, защото в противен случай няма да има адекватна полза от AI, уточни Шварц.

Microsoft инвестира големи суми в стартъпа OpenAI, разработчик на чатбота ChatGPT, който излезе в края на миналата година и бързо набра популярност. AI системата е вградена от Microsoft в нейната собствена търсачка Bing, което предполага широко използване на подобни чатботове.

Тази седмица вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще се срещне с ръководители на Microsoft, Alphabet и OpenAI, за да обсъдят начини за смекчаване на рисковете, свързани с използването на технологии за изкуствен интелект. Microsoft вече работи върху правила, които описват обхвата на безопасното използване на изкуствения интелект.

„Принципът трябва да е прост – ползата за обществото да е по-голяма от потенциалната вреда”, обяснява Майкъл Шварц, цитиран от Блумбърг. AI неизбежно ще попадне в ръцете на нападатели, според представителя на Microsoft, и ще може да причини реални щети. Спамът, намесата в изборите са само някои от приложенията на AI, които могат да навредят на човечеството.

Microsoft предупреждава властите да не влияят пряко на масиви от данни, които се използват за обучение на системи с изкуствен интелект. Подобна намеса на законодателите би имала „катастрофални последици” за цялата индустрия, смята Майкъл Шварц.

В същото време AI ще промени радикално условията на работа на много индустрии в дългосрочен план, подчерта главният икономист на Microsoft: „Обичам да казвам, че AI не променя нищо в краткосрочен план, но ще промени всичко в дългосрочен план”, коментира той. Според него, това важи за всяка технология, създадена от човечеството.

Експерти, участвали на Световния икономически форум, прогнозират, че глобалният пазар на труда ще бъде силно засегнат от изкуствения интелект. Очаква се AI да засегне сериозно повече от една четвърт от съществуващите работни места.

Коментар