Apple изненада Уолстрийт с $52,58 млрд. за тримесечие

Тим Кук обяви рекордни приходи и печалба за Apple през четвъртото тримесечие

Apple отчете по-високи от очакваните на Уолстрийт приходи и печалба за четвъртото тримесечие на финансовата 2017 г., в резултат на повишените продажби на смартфони.

В периода юли-септември приходите на ИТ корпорацията от Купертино възлизат на 52,58 млрд. долара, което е с 12,2% повече на годишна база. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха приходи в размер на 50,7 млрд. долара.

Чистата печалба на Apple за тримесечието се е покачила от $9,01 млрд., или $1,67 на акция, до $10,71 млрд., или $2,07 на акция. Пазарните анализатори прогнозираха печалба от $1,87 на акция.

За първи път от седем тримесечия насам нарастват сумарните приходи на Apple в Голям Китай (Китай, Хонконг и Тайван) – компанията отчита там ръст от 12% до 9,8 млрд. долара.

„Приключваме отлично финансовата 2017 година, с рекордни приходи през четвъртото тримесечие, ръст в сравнение с миналата година за всички наши категории продукти и най-доброто тримесечие в историята на услугите ни”, коментира доволният CEO на Apple – Тим Кук.

Продажбите на iPhone, в частност, са се увеличили с 3% през тримесечието, достигайски 46,7 млн. броя, докато анализаторите очакваха 46,4 млн. броя. Приходите от смартфони бележат ръст от 2%, а средната продажна цена на устройство е била 618 доллара.

В периода юли-септември Apple е продала 10,3 млн. таблета iPad, което е с 11% повече на годишна база. Приходите от този бизнес са се покачили с 14% до 4,8 млрд. долара. Apple е продала също 5,4 млн. компютъра на обща стойност 7,2 млрд. долара, бележейки ръстове съответно от 10% и 25% на годишна база.

Най-голям ръст обаче компанията регистрира при услугите – магазина за приложения App Store, платежната система Apple Pay и др., както и при продукти като Apple TV, Apple Watch, Beats, iPod и аксесоари, където ръстовете са 34% и 36%, а приходите – съответно $8,5 млрд. и $3,2 млрд.

Коментар