Естония се опитва да привлече наши програмисти

В привличането на ИТ кадри Естония набляга, че е безопасна и с достъпни цени за преместване

Естония привлича ИТ специалисти от конкретни държави, вкл. от България, чрез платформа за уеб базирани предизвикателства от топ работодателите в страната – който ги премине, може да получи работа.

„Естонските компании не търсят просто програмисти, тъй като всеки може да се научи да кодира, а хора с техническа страст и умения за разрешаване на проблеми, хора, които ще искат да изградят своята кариера и да поемат професионални предизвикателства”, коментира Триин Виснапу-Сеп, ръководител на държавната програма „Работа в Естония”.

По нейните думи, Естония се е превърнала в една от горещите точки за иновации. Виснапу-Сеп отправя покана към българите да предизвикат сами себе си и да преминат през тестовете. Поне 500 позиции в ИТ сферата се очаква да бъдат попълнени с чуждестранни таланти само през следващата година.

Завършването на първия въпросник „за загрявка” в платформата ще даде достъп до по-сложни тестове от редица топ работодатели в Естония. След завършване на който и да е от тестовете кандидатът може да очаква обратна връзка и евентуално предложение за работа от ИТ и техническите мениджъри на компанията, дори и ако тестовете са преминати неуспешно.

Въпросникът е наличен за всеки, който иска да се самопредизвика, но е предназначен основно за програмисти от средно и високо ниво, които говорят английски и смятат да работят в чужбина.

Естония, първата дигитална общност в света, е добре известна със своята оживена ИКТ сцена. Страната се счита за безопасна и с достъпни цени за преместване, а поради ниската си йерархия предлага много възможности за бързо кариерно развитие.

По-рано Естония впечатли света със своята програма за електронно жителство и вече търси ИТ таланти, които да подсилят допълнително процъфтяващия ИКТ сектор в страната.

Коментар