Intel обяви Core H процесор с графично ядро AMD

Мобилният процесор Core H обединява CPU, GPU и памет HBM2

Intel официално потвърди появилите се по-рано информации, че ще използва в своите процесори графично ядро от AMD. Нещо повече, компанията повдигна леко завесата и пред първите си мобилни процесори Core H с AMD GPU.

Core H се явява процесор от осмо поколение във флагманската линия чипове на Intel. Известно е, че към осмо поколение Core се отнася все още необявеното семейство процесори Cannonlake – първите, изготвени по 10-нанометров технологичен процес. Предполага се, че именно Cannonlake са процесорите с графичен GPU от AMD.

Освен това Core H ще съдържа памет HBM2, необходима за работа с GPU-то. Всички тези компоненти се разполагат на една подложка, но във вид на отделни кристали. Intel засега не разкрива подробности за графичното ядро и обема на паметта. Може да се предположи единствено, че GPU-то е от поколение Vega.

Известно е също, че GPU и паметта са съединени с интерфейс Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB). Новият Core H процесор се очертава като първият продукт на Intel с такава шина. Според компанията, на базата на този чип производителите на компютри ще могат да създават тънки и високопроизводителни ноутбуци за работа, игри и дори за виртуална реалност (VR).

Повече подробности за Core H се очакват в началото на следващата година, най-вероятно на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас, което се провежда традиционно през януари.

Коментар