Най-страшният вирус е маскиран като Word файл

Списък с десетте най-страшни вируса публикува през седмицата компанията PandaLabs, като така почете празника Хелоуин. Класацията включва зловредни програми, които са способни да причинят сериозни загуби на данни и неприятности на потребителите.

Десетката се оглавява от червея Tixcet.A, маскиран като Word файл. Вирусът трие файлове с разширения .doc, .mp3, .mov, .zip, .jpg и др., така че потребителите жертви могат да останат без колекциите си от песни и снимки, както и да загубят важни документи.

Вредоносната програма Antivirus2008pro също е определена за особено страшна. Представяйки се за безплатен антвирус, зловредната програма атакува потребителите с лъжовни съобщения за зарази, като ги кара да си купят “лекарството”.

На трето място в списъка е вирусът Goldun.TB. Маскиран като имейл приложение, вирусът съобщава на жертвите си, че интернет обслужването ще бъде прекратено. Попадайки в компютъра, Goldun.TB краде пароли и информация за онлайн плащания.

Няколко троянеца заемат следващите места. Baker.LGC се опитва да проникне в РС-то чрез лъжлива история за нещастен случай с участието на испанския пилот от Формула 1 Фернандо Алонсо.

Друг троянец, Turkojan.I, пък се представя за нов епизод от анимационния сериал “Симпсън”. А програмата Banbra.FXT генерира имейл съобщение от името на бразилското федерално министерство, като целта й е да се добере до банковите сметки на своите жертви.

Опасен червей AutoKitty.A променя фатално системния регистър на Windows, така че компютърът започва да работи некоректно. Троянецът PHilto.A се маскира като видео на Парис Хилтън и зарежда на компютъра модули за демонстрация на реклами.

В ролята на суперемен, деветият в класацията вирус MeteorBot.A краде важна информация от потребителите. Накрая, троянецът PGPCoder.E се опитва да шифрира всички потребителски данни.

Коментар