Кибер измами засягат все повече британци

Нарастваща кибер престъпност отчетоха анализатори във Великобритания. Измамите и други вреди за потребителите на мрежата бележат ръст от 9% през миналата година, твърди проучване на Garlik.
През 2007-а на Острова са регистрирани над 3,5 милиона онлайн престъпления. Повечето от тях са свързани или с мошеничество, или със заплахи, идващи от електронната поща.
В същото време някои кибер престъпления намаляват. Така например, кражбите на персонална информация са намалели с 8% до 80 000 случая. Броят на сексуалните престъпления възлиза на 830 000, което е спад с 2% спрямо предходната година.
Ръстът на финансовите измами в интернет съвпада със световната криза в кредитирането. В мрежата се появяват все повече мошеници-професионалисти, които търгуват онлайн персонални данни за кредитни карти.
Черният пазар на информация през 2007 година се е удвоил – в интернет са засечени над 19 000 незаконни търговци на лични данни.
Значително е нараснал и броят на онлайн домогванията. Жертви на обидни писма, необосновани обвинения и шантаж са станали повече от 2 милиона британски граждани.
Интернет измамите са коствали на търговците загуби от над 270 милиона британски лири.

Коментар