Кризата вече удари чип индустрията

Водещите производители на полупроводникови чипове вече усещат влиянието на кризата, сочат последните данни на компанията за проучвания и анализи iSuppli. След банките и корпорациите, сега и потребителският сектор, най-големият консуматор на електроника, започва да свива бюджетите.
Миналия месец iSuppli снижи прогнозите си за продажби на чипове през 2008 година. Оценката на анализаторите за пазара възлиза на $280,1 милиарда, което е с 3,5% повече, в сравнение с миналата година. По-ранна прогноза, направена през август, сочеше 4% ръст.
През следващите четири години пазарът ще продължи да расте, но с бавни темпове, като сумарно увеличението за периода до 2012 година ще бъде 6%.
Финансовата криза влияе на полупроводниковата индустрия постепенно и всеобхващащо, коментира вицепрезидентът на iSuppli – Дейл Форд. Първо от покупки на нова електроника се отказаха банките, а след това същото направиха и корпорациите.
Повечето компании не могат да вземат кредити и затова техните ръководители прибягват до икономии, вкл. свиват разходите за покупка на електронна техника.
На трети, финален етап кризата застига обикновените потребители, които също отлагат покупки. Този сегмент обаче е най-важният за производителите на електроника, посочват от iSuppli.
Опасенията на анализаторите се потвърждават от финансовите отчети и прогнози на производителите на чипове. Дори и най-големият играч в индустрията, Intel, наскоро официално заяви, че кризата може да повлияе негативно на неговия бизнес.
При по-малките компании от чип индустрията, ситуацията е още по-лоша. Така например, тайванският производител на чипове TSMC, който изпълнява поръчки на други компании, обяви, че очаква спад от 20% през четвъртото тримесечие на годината.
Тревожно е положението и на пазара за NAND памети. По данни на iSuppli, през настоящата година продажбите на чипове с флаш памети ще намалеят с 14% до $12 милиарда, в сравнение с $13,9 милиарда за миналата година. През 2009-а приходите на тази индустрия ще паднат с още 15%.
Финансовата криза и състоянието на пазара за полупроводникови компоненти доведоха до стремителен спад на търсенето през третото тримесечие, особено в автомобилната и потребителската електроника, коментира CEO-то на холандската компания NXP Semiconductors – Франс Ван Хутен.
“Готвим се за работа в сложни пазарни условия. Убедени сме, че трябва да намалим разходите”, признава Хутен, чиято компания е в Топ 15 на производителите на чипове.
Продажбите на NXP през третото тримесечие са паднали с 4,2%, в сравнение със същия период на миналата година, показва финансовият отчет на компанията. Още по-тревожното е, че през четвъртото тримесечие NXP очаква нов спад с 8 до 14%.
Лоши са резултатите и на американския производител на чипове Micron Technology, който отчете $344 милиона загуби за тримесечието, приключило на 28 август. Чистите загуби на компанията за цялата финансова 2008 година достигат $1,6 милиарда.
Основна причина за срива при Micron, също играч от Топ 15 в класацията на iSuppli, имат флаш паметите, търсенето на които е намаляло значително.

Коментар