Носимата електроника ще е хит на пазара по празниците

Apple Watch Series 3 ще стане хит на пазара в празнични сезон, прогнозира Gartner

В навечерието на бума в продажбите на електроника през празничния сезон анализаторите от Gartner излязоха с прогноза за най-търсените продукти. Смарт часовниците и други устройства от категорията носима електроника се очертават като най-популярната категория.

Gartner очаква през 2017 г. световните продажби на умни часовници да достигнат 41,5 млн. броя, като голям принос за това ще имат Huawei, LG, Samsung и Lenovo, но най-търсен в момента остава Apple Watch. Моделът от серия 3 с възможност за мрежова връзка ще привлече купувачи с нови сценарии на използване и ще стане хит на пазара.

Gartner прогнозира също, че през настоящата година в света ще бъдат продадени 44 млн. смарт гривни, но още през 2019 г. тази категория устройства ще отстъпи по популярност на умните часовници. Като цяло, през 2017 г. купувачите ще се сдобият с 310,4 млн. различни носими устройства, което е със 16,7% повече спрямо 2016 г.

Потенциали бестселъри са и смарт колонките с функция на виртуален персонален помощник (Virtual Personal Assistant, VPA) от рода на Google Home Mini и Amazon Echo Dot, както и умните слушалки като представените наскоро Google Pixel Buds, способни да превеждат говор от един на друг език в режим на реално време, отбелязва Gartner. Съгласно прогнозата, пазарът на Bluetooth слушали ще достигне 150 млн. броя тази година, а продажбите в сегмента на VPA слушалките ще възлязат на 11,8 млн. броя.

Смартфоните, както и досега, също се очертават като популярен подарък за коледните и новогодишни празници. Gartner очаква тази година в света да бъдат продадени 1,57 млрд. смартфона, което е с 4,9% повече отколкото през миналата година. Лидери остават Samsung и Apple, но третият голям играч, Huawei, съкращава дистанцията, засилвайки влиянието си в Европа.

Сред най-желаните подаръци за предстоящите празници Gartner споменава също таблетите и телевизорите, но без да уточнява конкретни цифри за продажбите на тези устройства.

Коментар