ИКТ секторът ни генерира 10 на сто от БВП

Половин процент от всички компании в България генерират бизнес за 10 на сто от БВП, заяви Боян Бойчев, председател на Управителния съвет на БАИТ, по време на Националния форум за развитие на информационните и комуникационните технологии.
Приходът на заетите от бранша е по-голям от средния за страната. Висок е и делът на възнагражденията, като средните стойности достигат до 270 процента, каза още Бойчев.
По предварителни данни за 2008 г., през първите шест месеца ръстът при мобилните компютри е над 100 процента в сравнение с предходния период. За първи път обаче очакванията до края на календарната година са свързани със спад на продажбите. Тенденцията е отражение на световната икономическа криза, коментира Бойчев.
Форумът за развитие на информационните и комуникационни технологии се проведе по време на най-голямото ИКТ изложение у нас – БАИТ Експо 2008 с участието на над 130 фирми изложители с поредица специализирани семинари.
За пръв път на БАИТ Експо се провежда и турнир за компютърни и конзолни игри в мрежа. Победителите ще се класират директно за финала на квалификациите за европейските кибер игри.
Със съдействието на Столичната община се представят нови младежки интернет сайтове и програма за безопасен интернет за деца и младежи, въведена експериментално в столични училища.
За четвърта поред година на изложението има и обособен сектор, посветен на приложението на информационните технологии в образованието. На 7 ноември  в Интер Експо Център със съдействието на МОН ще се проведе Национална конференция по внедряване на ИКТ в образованието.

Коментар