Изкуствен интелект навлиза във ВЕИ сектора

Използването на изкуствен интелект и машинното обучение вече е сравнително добре усвоено в областта на възобновяемата енергия

Изкуственият интелект, машинното самообучение и роботиката могат да изиграят важна роля за по-нататъшното повишаване на конкурентоспособността на проектите за вятърна и слънчева енергия. Тези нови технологии могат да спомогнат с намаляване на разходите, повишаване на надеждността и увеличаване на производството на електроенергия.

Това е заключението на нов доклад, публикуван миналата седмица от световния специалист по сертифициране и управление на риска DNV GL, за който съобщава GreenTech.bg. Според анализа, макар да съществуват рискове, свързани с използването на ИИ, бързо развиващата се технология би могла да донесе значителни ползи за индустрията на възобновяемите енергийни източници.

Изкуственият интелект вече се използва в много соларни и вятърни проекти и може да допринесе с още по-полезна функционалност през следващите години, твърди публикацията под заглавие „Оползотворяване на възобновяемите енергийни източници: ползите, рисковете и бъдещето на изкуствения интелект в добива на слънчева и вятърна енергия“.

Използването на ИИ и машинното обучение вече е сравнително добре усвоено в областта на ВЕИ. Много от новите проекти включват сензорни технологии, което позволява на операторите на вятърни и слънчеви ферми да оптимизират автоматично работата на електроцентралите. Въпреки това, според доклада, технологиите за оптимизация тепърва ще се подобряват. Изкуственият интелект ще се използва много по-широко в бъдеще, за да се постигне по-голяма ефективност при внедряването, експлоатацията и поддръжката на проектите.

“Очакваме инсталиране на повече сензори, увеличаване на лесните за използване инструменти за машинно самообучение, разширяване на технологиите за мониторинг, обработка и анализ на данни. Всичко това ще донесе повече оперативна ефективност и нови, ултра-ефективни бизнес модели”, казва Луси Крейг, директор технологии и иновации в DNV GL – Energy.

Докладът предвижда, че през следващите години ИИ ще осигури редица предимства за операторите на вятърни и слънчеви ферми. Това включва икономии от нарастващото използване на роботи за инспектиране и поддръжка, внедряване на обхождащи роботи и усъвършенствани сензори за мониторинг, използване на усъвършенстван изкуствен интелект за извършване на одити и оптимизиране на планирането на проекти, както и на автономни дронове за проверки на отдалечени обекти.

Анализът също така предвижда, че използването на ИИ, автономни превозни средства и роботи може да стане широко разпространена практика в процеса на инсталиране. Това допълнително ще намали разходите в цялата индустрия. Възможен е сценарий, при който части от вятърна турбина или соларен масив се транспортират от фабриката директно от автономни камиони, разтоварват се от роботи, поставят се върху основи, изкопани от роботи, сглобяват се и се монтират от роботи и дронове.

Все пак в анализа се загатва и загриженост относно потенциалното въздействие на ИИ и автоматизацията върху работните места в отрасъла. Налице са и опасения за кибер-сигурността при използване на изкуствен интелект за управление на енергийни проекти. Докладът признава, че фирмите, които използват ИИ, ще трябва да се справят със свързаните с него рискове и да използват най-добрите практики, за да гарантират сигурността.

Коментар