Хората осъзнават, че вече са зависими от смартфоните

Прекомерното ползване на смартфони причинява различни проблеми, разбират все повече хора

Тревожност, депресия, нарушен сън, неспособност за концентриране – това са част от проблемите, които изпитват хората в резултат на прекомерното използване на смартфони. Според скорошно проучване в САЩ, потребителите започват да осъзнават колко сериозна е зависимостта от смартфоните.

Близо половината (47%) от анкетираните американци на възраст от 18 до 75 години признават, че полагат съзнателни усилия, за да намалят или ограничат продължителността и честотата на използване на мобилни устройства, сочи проучването Global Mobile Consumer Survey на Deloitte.

Потребителите се опитват да държат смартфоните си далеч от очите, изключват известията или най-малкото звуковите им сигнали. Същевременно, гласовите разговори възвръщат загубените си позиции – след спад в последните четири години, през 2017 г. се наблюдава 9% ръст. Но 14% от анкетираните звънят от своя телефон само 1 път на седмица.

Интересен факт също така е, че след постоянното нарастване на честотата на използване на смартфоните от началото на текущото десетилетие, в последните години този показател не се променя. Вече три години поред средностатистическият американец се обръща към смартфона си 47 пъти на ден. Но при най-младите потребители (18-24 г.) честотата се е увеличила от 82 до 86 пъти на ден през последната година.

Активността на ползване на смартфоните приближава своя предел, за което свидетелства средният брой сваляни приложения от един потребител, който през последната година е нараснал незначително – от 22 на 23. Почти постоянен остава и броят на хората, които се обръщат към смартфона си в първия час след събуждане – за една година промяната е от 88% на 89%, докато делът на хората, които ползват смартфоните си един час преди лягане, остава на ниво от 81% през 2016 г.

В момента 82% от жителите на САЩ имат смартфони, като във възрастовата категория 18-24 години този показател е 93%. Най-бързо пък расте делът на потребителите на смартфони във възрастовата категория над 55 години.

Въпреки тревожното усещане за зависимост от смартфоните, което все повече хора изпитват, производителите на мобилни устройства могат да са спокойни – навикът на американците да сменят смартфона си на всеки две години остава непоклатим, като към него се придържат две трети от анкетираните в проучването на Deloitte.

Коментари по темата: „Хората осъзнават, че вече са зависими от смартфоните”

добавете коментар...

  1. до Тони стораро

    а тони ти какъв ползваш? или според мен ти не използваш! ти си елита! ильоминат

  2. Saevar

    целите са постигнати, създадено е потребителско общество и е вече сериозно зомбирано, но това са добри новини за тези които не са такива, тоест зомбираните стоят на едно и също ниво че и по-ниско, затъпяват сериозно а тези които не са от тях си продължават да се развиват, следователно малоумниците не са конкурентно способни и ще стават все по-ниско платени а другите ще имат все повече избор на работния пазар.

  3. Тони

    А хората осъзнават ли, че смартфоните / умнитефони се ползвуват основно и най-вече от глупави хора.

Коментар