Мтел внедрява 4.5G мрежа в зимните курорти

От по-високите интернет скорости ще могат да се възползват гостите на най-големите зимни и спа курорти у нас, обявиха от Мтел

За началото на зимния сезон Мтел внедрява 4.5G мрежа в курортите, която ще осигури скорост на връзката до 150 Mbps – увеличение с 30% спрямо досега, съобщиха днес от телекома на пресконференция.

Технологията за тази цел се нарича „Обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет, в зависимост от използвания честотен спектър. Мтел планира да внедри „Обединяване на честоти” и в цялата страна до есента на 2018 г.

От по-високите интернет скорости ще могат да се възползват гостите на най-големите зимни курорти в България – Банско, Боровец, Пампорово, Чепеларе и Добринище, а също и скиорите на Витоша. С връзка в 4.5G мрежа ще разполагат и туристите във водещите спа дестинации у нас – Велинград, Сандански, Сапарева баня, Хисаря и Белчин.

През последните 10 години скоростта на мобилните технологии, предлагани от Мтел, е нараснала 150 пъти – от 1 Mbps до 150 Mbps, посочиха от телекома. Още през 2011 г. компанията демонстрира скорости в 4G мрежа, а през пролетта на 2016 г. – и 4.5G мрежа със скорост на мобилния интернет от над 170 Мbps.

Коментар