Fujitsu изкупува дела на Siemens в смесената компания

Японската Fujitsu Ltd. ще изкупи дела от 50% на немската Siemens в смесеното предприятие Fujitsu Siemens Computers, съобщиха в изявление до медиите двете компании.
Сделката подлежи на одобрение от съответните държавни агенции, като се очаква да влезе в сила от 1 април 2009 година.
Джоинт венчърът беше създаден през 1999 година с равното участие на Fujitsu и Siemens. За десетте години на своето съществуване компанията игра ключова роля на пазара в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) като доставчик на РС, сървъри, мобилни компютри и сторидж решения, както и на ИТ инфраструктурни услуги.
Глобалната стратегия на японската компания предвижда напълно интегриране на Fujitsu Siemens Computers във Fujitsu Group.
Siemens ще продължи да се фокусира в стратегическите за компанията сектори на енергетиката, промишлеността и здравеопазването, заявиха от немския гигант.
Съгласно споразумението между двете компании, Fujitsu ще придобие 50-процентния дял на Siemens за около 450 милиона евро. По план, транзакцията трябва да приключи на 1 април следващата година. Дотогава Fujitsu Siemens Computers ще продължи да оперира като джоинт венчър.
Междувременно, президентът и CEO на смесената компания Бернд Бишоф се е оттеглил от поста, съобщават от Токио и Мюнхен. Неговото място заема Каи Флор.

Коментар