Нов сървърен диск вдига производителността

Най-бързият си и най-екологичен твърд диск обяви Seagate. Моделът Savvio 15K.2 попълва фамилията 2,5-инчови SAS 2.0 дискове за вграждане в сървъри.
Компанията твърди, че новото й устройство от клас 15K rpm е с най-високата производителност и надеждност в този ИТ сегмент. Дискът разполага с опция за самокриптиране и има изключително ниска консумация на енергия.
Savvio 15K.2 и обявеният преди това Savvio 10K.3 са част от новата Unified Storage архитектура на Seagate, която конвергира дискови интерфейси, форм-фактори и защитни функции в една платформа за мощни и при това опростени сторидж решения. Съвместно архитектурата Unified Storage и дисковете от семейство Savvio подобряват резултатите за управляемост, интеграция, защита и производителност в ИТ отделите, като минимизират сривовете при работа.
Savvio 15K.2 се предлага с най-търсените капацитети 146GB и 73GB. Снабден е със SAS 2.0 интерфейс с възможност за скорости на трансфер до 6Gb/s. Това прави възможни големи конфигурации, 100% по-бързо предаване на данните и по-висока сила на сигнала на по-големи разстояния. Същевременно драматично се повишава скалируемостта на сторидж решенията, посочват от Seagate.
Дисковете Savvio 15K.2 са предназначени за RAID конфигурации и дават до 115% по-голяма производителност на системно ниво, в сравнение със системите, базирани на 3,5-инчови сървърни дискове. Заедно с технологията Seagate PowerTrim, тези модели редуцират консумираната енергия до 70%, в сравнение с 3,5-инчовите дискове на 15К rpm.
Освен това Savvio 15K.2 е първият 15K сървърен диск с малък форм-фактор, който се самокриптира с технологията Advanced Encryption Standard (AES), която защитава информацията за целия живот на модела и особено след изваждането му от системите в информационния център.
Seagate Savvio 10K.3 се очаква на пазара към края на декември, а моделът Savvio 10K.2 ще излезе през първото тримесечие на следващата година. Самокриптиращите се модификации (SED) ще са достъпни също през първото тримесечие на 2009, съобщи Константина Маврова, продуктов мениджър в дистрибутора АСБИС България.

Коментар