Samsung планира големи и малки поглъщания

В близко бъдеще се очакват серия поглъщания от страна на Samsung, разкри Йънг Соун, директор стратегия

Samsung няма да се задоволи с поглъщането на Harman. Корейският технологичен гигант планира серия нови покупки, за да засили влиянието си на няколко перспективни пазара.

Покупката на Harman е дала увереност на Samsung. Компанията ще използва M&A сделките като инструмент и в бъдеще може да сключи няколко големи сделки, споделя пред Ройтерс директорът по развитие на стратегията Йънг Соун.

По неговите думи, Samsung възнамерява да разшири позициите си на пазарите за автомобилни технологии, цифрово здравеопазване и промишлена автоматизация. Очевидно, компанията не планира по-нататъшно участие в консолидацията на пазарите за полупроводници и смартфони, където е лидер.

В началото на март т.г. Samsung финилизира най-голямата покупка в историята си – тази на американския производител на аудиоелектроника Harman International Industries за 8 млрд. долара. През септември компанията обяви плана си да стане най-големия играч в технологиите за самоуправляеми автомобили, благодарение на разработките на Harman и собствения си опит в мобилните комуникации.

Междувременно, Samsung създаде фонд за инвестиции в автомобилни технологии на стойност 300 милиона долара. Средствата от него ще бъдат насочени към стартъпи и проекти в областта на технологиите за свързване и автономно управление. В частност, инвестиции ще получат разработчици на всевъзможни датчици, системи за машинно зрение и сигурност.

С приоритет през 2018 година Samsung ще инвестира в разширяване на своя автомобилен бизнес. Интерес за компанията представляват също цифровото здравеопазване, промишленият интернет на нещата, автоматизацията, мрежите, предаването на данни и сигурността.

Йънг Соун описва Samsung като много внимателна и консервативна компания, която ще купува само там, където има смисъл. Освен големи сделки, корейският гигант планира и по-малки поглъщания. Samsung вече инвестира в няколко автомобилни стартъпа, припомнят анализаторите.

Коментар