Chrome превзе над 60% дял при браузърите

Chrome се ползва за достъп до интернет от над 60% от персоналните компютри в света

Най-популярният браузър Chrome продължава да увеличава преднината си, сочат данните на NetMarketShare за ноември, получени от проследяване на активността на над 160 млн. уникални потребители, които са посетили повече от 40 хиляди сайта по целия свят.

През ноември Chrome е използван за достъп до интернет от 60,6% от десктоп компютрите и ноутбуците в глобален мащаб, в сравнение с 60% месец по-рано. На второ място по популярност е Firefox с дял от 11,4%, спрямо 11,7% през октомври, а трети все още е Internet Explorer с 9,2%.

От две години Microsoft налага активно браузъра Edge, който е зададен по подразбиране в операционната система Windows 10, но неговият дял през ноември възлиза на едва 4,21%. По данни на компанията, в момента Edge се използва от потребителите на 330 млн. устройства, или два пъти повече отколкото през април 2016 г.

През ноември делът на Chrome превиши 60% при браузърите (източник: NetMarketShare)

Още по-висок дял за Chrome дава изследователската компания StatCounter, която следи над 15 млрд. прегледани уеб страници в 3 млн. сайта. Данните за ноември отреждат 64% дял за Chrome, следван от Firefox с 12,6%, Internet Explorer с 8,5%, епълският Safari с 6,1% и Edge с 4,3%.

Коментари по темата: „Chrome превзе над 60% дял при браузърите”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Файрфокс не е никак лош, но се нуждае от сериозна оптимизация откъм заемана Ram памет.

Коментар