AMD подготвя 12-нм процесори Ryzen

Ryzen процесорите от следващо поколение ще стъпят на микроархитектура Zen+

Ново поколение процесори Ryzen, изпълнени по 12-нанометров технологичен процес, се очакват към края на първото тримесечие на 2018 г., става ясно от пътна карта на AMD, за която съобщава WCCFtech.com.

Също през първото тримесечие ще излязат мобилни APU процесори от серията AMD Ryzen 3 (Raven Ridge) за потребителски ноутбуци и AMD Ryzen Pro за корпоративни преносими компютри. Новите десктоп и мобилни Ryzen чипове ще стъпят на микроархитектура Zen+.

Като се има предвид, че първото поколение носеше името Ryzen 1xX0, може да се очаква, че процесорите от второ поколение ще се наричат Ryzen 2000. Това ще бъдат чипове, произведени по 12-нанометров технологичен процес, който позволява работа на по-висока тактова честота и подобрява енергийната ефективност.

На по-късен етап AMD ще премине към микроархитектура Zen2. Очаква се следващото поколение десктоп и мобилни процесори на компанията да се нарича условно Ryzen 3000.

Коментари по темата: „AMD подготвя 12-нм процесори Ryzen”

добавете коментар...

  1. Софтуерист

    До Хардуерист

    Когато излезе “”Дзен 2”, ще започне да се говори за Дзен 3.Така че не чакай процесорите да спрат да се развиват за да си купиш.

  2. Йордан

    До Хардуерист

    “Допотопният” Райзен тръшва от раз 2 пъти по-скъпият Интелски еквивалент. А като говорим за “набарбальокване” – всеки, които си е купил техника през последните 20 години се е “набарбальол”, защото следващата година излиза по-бърз и по-нов модел за същата цена като стария, а старият е на половин цена. Така може би по-добре е да се изчака за Дзен 12 – той ще е много по-добър и модерен от Дзен 2.

  3. Хардуерист

    Жалко за всички “фенове”, които се набарбальокаха с първите допотопни Райзени…
    Новите с +чето ще бъдат по-добри и на още по-конкурентна цена.
    Но истинският удар ще бъдат тези от серията Дзен 2, особено ако намерят кой да им ги прави по 7нм тех. процес. Дано са готови през 2019г.

Коментар