Verizon пуска търговска 5G мрежа през 2018 г.

Verizon и Ericsson сключиха договор за изграждане и пускане на 5G мрежа на избрани пазари в САЩ през 2018 г.

Телеком операторът Verizon ще пусне в търговска експлоатация мрежа от пето поколение (5G) на избрани пазари в САЩ през втората половина на 2018 г. Партньор на компанията в изграждане на 5G мрежата е шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson.

Verizon ще изгради 5G търговска радио мрежа и основна 5G мрежа преди въвеждането на стандартите. Глобалното 5G портфолио на Ericsson, създадено да поддържа 5G NR като стандарт в 3GPP, дава възможности за ранно въвеждане на 5G мрежи в търговска експлоатация.

„Работата ни като пионери в 5G ще нареди клиентите и бизнеса в САЩ сред първите в света, които ще се ползват от трансформиращите услуги на новите технологии”, заяви Фредрик Йейдлинг, изпълнителен вицепрезидент и директор на бизнес дивизия Мрежи в Ericsson.

Verizon и Ericsson вече проведоха тестове с фиксирани безжични 5G мрежи, използвайки mmWave спектъра в множество градове и населени райони в различни части на САЩ и с различна гъстота на населението. Това бе ключов етап в плана на Verizon за изграждане на първата по рода си фиксирана безжична широколентова мрежа.

Тестовете бяха и основополагащи за разбирането на 5G технологиите и  разпространението на mmWave, използвани във Verizon 5G Technology Forum и предстоящия 3GPP 5G NR стандарт. Новите технологии ще имат ключова роля при справяне с нарастващите изисквания за свързаност, предвид навлизането на приложения като стрийминг на видео във висока резолюция, виртуална/добавена реалност и облачни изчисления.

Коментар