Димитър Ганчев: Биткойн купуват само спекуланти?

Всички, които притежават биткойни, изглежда са го направили с цел спекулативна печалба, смята Димитър Ганчев (снимка: личен архив)

Никой не си купува биткойн, защото иска да плаща с криптовалута и да се възползва от нейните предимства. Всички, които притежават биткойни, изглежда са го направили с цел спекулативна печалба и няма да си платят нищо с криптовалута, коментира интернет предприемачът Димитър Ганчев.

„Смятам, че когато някой говори за тези предимства, той се старае да убеди възможно повече хора да се присъединят към клуба, без той самият да има каквото и да е намерение да се възползва от възможността да плаща във валута, която не се контролира от правителството”, казва той.

Цената, според него, не зависи от нищо и се покачва, само защото се покачва. Каквито и предимства да има тази технология (независимост, анонимност и т.н.), те нямат пряко или косвено отношение към цената, която е чисто спекулативна, пише Димитър Ганчев във Facebook.

За да докаже тезата си, бизнесменът е добавил в сайта на услугата TiVi.bg възможност за плащане с биткойни, която ще остане активна, докато цената на криптовалутата не тръгне да пада. Той се ангажира да съобщи след време колко човека са плащали с биткойн и по колко пъти, тъй като става въпрос за услуга, която се плаща всеки месец, а не еднократно.

„Видя ли, че е започнало паническо разпродаване, ще спра плащанията в биткойн, както, разбира се, ще направят всички други търговци, защото никой няма намерение да се превръща в кошче за финансов отпадък и да разменя реални стоки и услуги срещу обезценяващ се виртуален актив”, уточнява Ганчев.

Според него, този експеримент ще покаже дали хората вярват в биткойн и го възприемат не като спекулативна инвестиция, а в ролята на средство за разплащане, като просто изберат плащане в биткойн за следващата поръчка.

Коментари по темата: „Димитър Ганчев: Биткойн купуват само спекуланти?”

добавете коментар...

  1. Некъв

    Биткойн според мен е пълна измама! Това което спестявате е таксата за превод, защото е децентрализирана система т.е. от потребибител на потребител, но няма никакъв арбитър между тях. Според някои експерти, тази финансова система се гради на пълно доверие между потребителите. Е, тогава питам – че аз от къде да знам, че този отсреща е коректен търговец, да не си пия кафето с него всеки ден, още по-вече, че системата им позволява да бъдат напълно анонимни?

  2. фофу

    “Цената, според него, не зависи от нищо и се покачва, само защото се покачва”. Малко глупости.

    Цената се покачва защото пирамидата има все по-разрастващи се долни нива, т.е. все повече търсене. Докато някой ден някой/и от по-горните нива (ама много по-горните) хване момента на насищане, леко кешира и се освободи от своята валута докато е на макс цени. От там се знае, паника, всеки ще хвърля да продава никой няма да иска да купува и с това идва краят.

    Нещо като 96-та когато куманягите девалвираха лева от 50 и нещо до 1500 за долар и после пак го върнаха на … 160 доколкото си спомням.

  3. Anonymous

    Видя ли, че е започнало паническо разпродаване,
    ще спра плащанията в биткойн към всички други търговци,
    никой няма намерение да се превръща в кошче за финансов отпадък( да разменя реални стоки и услуги срещу обезценяващ се ВИРТУАЛЕН актив)

  4. Българин

    Наистина биткойна го разглеждам и аз като инвестиционно злато. Добива се с умерени количеста и никой не може да изникне от някъде с милион нови биткойна. За плащане става, но таксите са високи. Има много други криптовалути, удобни за ежедневни плащания, но биткойна си остава входна точка към света за криптовалутите за сега. Има стотици борси, които търгуват с криптовалути. Купуваш биткойн и после го обменяш за етериум, лайткойн или каквото искаш.

  5. Anonymous

    Че то всяко плащане с биткойн ти струва 10$ такса за миньорите.

    Така че само евтинки койни за директно плащане.

  6. boo

    *****? Биткойна вече не е удобен за разплащане, а е по-скоро като златото и е много по-добър от златото за съхранение и “пренос”

  7. LUD

    Хаха, добре… Далеч е от света 😀

Коментар