Intel въвежда 14-нм процесори Gemini Lake

Gemini Lake процесорите на Intel ще намерят приложение в компактни и бюджетни устройства

Intel обяви нови процесори от поколение Gemini Lake с ниска консумация на енергия, предназначени за компактни РС, хибридни и бюджетни устройства, където показателят TDP (разсейвана топлинна енергия) е от критично значение.

Процесорите Gemini Lake ще заменят Apollo Lake, които запълваха нишата на евтините ноутбуци, поради отсъствие на бюджетни CPU в по-старшите семейства чипове на Intel. По същество, Gemini Lake се явяват наследници на семейството Atom – бранд, който Intel вече не използва.

Шест модела са включени в новото семейство – два Pentium Silver и четири Celeron. Три от моделите (с индекс J) условно се отнасят към настолния сегмент, а останалите три (с индекс N) – към мобилния.

Повечето процесори са четириядрени, с по четири потока, а работните честоти варират от 1,1 до 2,8 GHz. Моделите имат вграден GPU UHD Graphics 600/605, по 4MB кеш памет от трето ниво (L3) и консумират 6 или 10 вата (TDP). Всички Celeron процесори струват по $107, докато Pentium Silver се предлагат за $161.

Gemini Lake се изготвят по 14-нанометров технологичен процес. Новост в тези процесори е технологията Local Adaptive Contrast Enhancement (LACE), която настройва изображението на екрана в зависимост от външното осветление.

Intel твърди, че именно процесорите Gemini Lake първи сред решенията на компанията поддържат Gigabit Wi-Fi – по-точно, стандарт 2×2 802.11ас с канали на честота 160 MHz.

Предвидена е също поддръжка на HDMI 2.0 и видео с резолюция 4K при 60 кадъра в секунда (fps). Що се отнася до производителността, тя е с 58% по-висока от тази на четиригодишните Apollo Lake. Компютри на база Gemini Lake се очакват през първото тримесечие на 2018 г.

Коментари по темата: „Intel въвежда 14-нм процесори Gemini Lake”

добавете коментар...

  1. N

    14-нм вече е остарял производствен процес за 2018 г. Трябва да се премине към 10-нм и 7-нм и не си заслужава покупката на каквато и да е серия базирана на 14-нм.

Коментар