Как да конвертираме 4К видео в 1080p?

Конвертирането на 4K видео в 1080p или други по-ниски резолюции, както и обратно, става лесно и бързо със софтуерния инструмент WinX HD Video Converter Deluxe

Навлизането на видеото с ултрависока 4К резолюция поставя на дневен ред нуждата от подходящи инструменти за конвертиране и компресиране на тежките Ultra HD файлове, така че да могат да се възпроизвеждат на широко разпространените в момента потребителски устройства.

4K резолюцията е отчетлива нова тенденция в потребителската електроника и медийната индустрия. За кратко време тя бе възприета в цифровите камери, телевизорите и дори РС екраните, както и в стрийминг услуги като YouTube и Netflix. 4K филмите вече не са толкова недостъпни.

4K Ultra HD (4K UHD) означава видео с резолюция 4096×2160 (8,8 мегапиксала, съотношение 17:9) за дигиталното кино или видео с резолюция 3840×2160 (8,3 мегапиксела, съотношение 16:9) за Ultra HD телевизия. Кодеците HEVC/H265 и VP9 са движещият фактор за развитието на 4K Ultra HD видеото.

4K означава също четири пъти по-висока резолюция, отколкото тази на 2K проектор или 1080p HDTV. При 4K резолюцията може да бъде видян всеки отделен детайл на изображението. В киното резолюция 4096×2160 UHD ще обезпечи безпрецедентно потребителско изживяване от всеки ъгъл и кристално чиста картина, изключително ярки цветове и звук с хипер-реалистичен звук.

Но защо са необходими инструменти за конвертиране на 4K видео в 1080p или по-ниска резолюция?

На първо място, това е заради големия размер на 4K видеото. Така например, 4K видеото на iPhone 6s заема около 350MB/мин., в сравнение с 130MB/мин. при резолюция 1080p.  Освен това много от устройствата, записващи 4K видео, все още използват кодек H.264, в резултат на което размерът на видеото може да достигне 712MB/мин. при резолюция 4K DCI (4096×2160), снимано при 24fps с 4K камера, докато 1080p H.264 видео при 24fps заема само 360MB/мин. Ето защо конвертирането на 4K видео в 1080p е добра възможност за спестяване на дисково пространство.

На второ място, по-старите устройства не се справят добре с 4K видео. За да възпроизведе компютърът 4K видео, процесорът и графичната карта трябва да поддържат 4K. Ако 4K видеото е кодирано с HEVC, трябва да имате устройство или компютър с операцианна система, която напълно поддържа HEVC – например, Windows 10, macOS High Sierra, iOS 11, Android 5.0+, за да се наслаждавате на гладък плейбек. Но въпреки поддръжката от съвременните платформи, дори компютри с нови процесори все още изпитват някои проблеми с възпроизвеждането на HEVC 4K файлове.

Постигането на 4K Ultra HD качество обаче е скъпо занимание, което коства около 50 мегабайта за всеки кадър! Това означава, че са необходими най-добрите конфигурации за декодиране, възпроизвеждане и редактиране на 4K Ultra HD видео. Ето защо са актуални решенията за конвертиране и компресиране на 4К видео в други формати. Конвертирането на 4K видео в 1080p или друга по-малка резолюция не само намалява размера на файла, но позволява безпроблемно възпроизвеждане на стари компютри и устройства, които не поддържат 4K и HEVC.

Решение за тази цел е WinX HD Video Converter Deluxe. Така както преобразува 1080p HD видео в 720p, по същия начин програмата на Digiarty Software конвертира безпроблемно 4K видео в 1080p, въпреки наличието на повече от 320 видео- и 50 аудио кодека, обхващайки почти всички съществуващи видео формати.

Благодарение на поддръжката на Intel/Nvidia хардуерно ускорение на видео кодирането и декодирането, WinX HD Video Converter Deluxe се нарежда в Топ 3 на най-бързите видео конвертори. Независимо дали 4K Ultra HD видеото е в MP4 или друго разширение, програмата се справя светкавично със задачата за конвертиране.

WinX HD Video Converter Deluxe за Windows и Mac е лесен за използване инструмент от типа „всичко-в-едно”, с чиято помощ можете да свалите 4K UHD видео от YouTube, да компресирате 4K видео в 1080p/720p HD, както и да конвертирате 4K файлове към всеки друг видео формат, бързо и безпроблемно, за да го пускате на всякакви устройства, вкл. PC, смартфони, конзоли, телевизори…

Конвертиране на 4K видео в 1080p

Най-напред трябва да си свалите и инсталирате WinX HD Video Converter Deluxe на вашия компютър. Програмата е напълно съвместима с Windows 10 и предходните версии, както и с macOS High Sierra и по-ранни версии на епълската платформа. Самото конвертиране на 4K видео в 1080p става на няколко стъпки:

Стъпка 1. Въведете 4K видео

Отворете WinX HD Video Converter Deluxe и кликнете бутона + Video, за да добавите оригиналния 4K видео файл, който искате да конвертирате. Можете също така директно да го поставите в програмата чрез познатата операция „drag and drop”.

Стъпка 2. Изберете изходен формат

След няколко секунди избраното видео е заредено и се отваря диалогов прозорец „Output Profile”. В лявата колона се показват всички категории – изберете една от тях и след това формат или профил като изход.

трик: Можете директно да конвертирате 4K към 2K, като изберете General Profiles > 2K MP4 Video.

Стъпка 3. Настройте резолюцията

Изберете бутона за достъп до настройките. Отидете в панела „Resolution in Video Options”. Оттук можете да зададете различни резолюции, вкл. 1920х1080, 720×1080, 1280×720 и т.н. Можете да настроите и останалите параметри.

трик: Прескочете тази стъпка, ако вече сте избрали 2K MP4 Video като изходен видео формат.

Стъпка 4. Пуснете 4К конвертора

Ако е необходимо, задайте нова папка за съхранение на резултата, като кликнете на Browse. И накрая, кликнете бутона RUN, за да стартирате конвертирането на 4K видео в 2K, 1080P и други формати.

В допълнение, WinX HD Video Converter Deluxe може да конвертира и компресира 8К видео за гладко възпроизвеждане, както и да сваля 4К съдържание от YouTube, Facebook, Twitter, Dailymotion, Vimeo и други популярни сайтове, което впоследствие компресира и преобразува във формати като AVI, MP4, MPEG, WMV, MP3, MOV, FLV, MTS и т.н.

Програмата също така е отличен инструмент за конвертиране с помощта на РС на файлове в широко използвания формат за HD видео MKV във формат MP4, който е поддържан от iPod, iPhone, iPad и други устройства и плейъри.

Нещо повече, WinX HD Video Converter Deluxe може да конвертира оригинално HD видео в 4K UHD за пускане на 4K Ultra HD телевизори по същия начин, по който се възпроизвежда стандартно видео на HD TV. Производителите на телевизори вече възприеха UHDTV като 4K стандарт – 2016х3840 пиксела в съотношение 16:9 – и подобна възможност ще бъде от полза на притежателите на 4K UHD модели. Програмата е способна да конвертира безпроблемно H.264 в H.265/HEVC.

WinX HD Video Converter Deluxe може да работи и като базов видео редактор, като предлага функции от рода на изрязване на ненужни части от изображението, обединяване на няколко клипа в един и добавяне на субтитри към видеото. Освен това, в процеса на конвертиране, програмата подобрява динамично качеството на изображението и намалява шума.

В заключение, WinX HD Video Converter Deluxe се явява „всичко-в-едно” решение за даунлоуд на HD видео и конвертиране на 4K/8K видео съдържание за PC, Mac, iPhone, iPad, Android и други устройства за възпроизвеждане. Програмата конвертира 4K в 2K, 1080p, 720p, 480p или обратно при най-висока скорост с QSV и NVENC хардуерно ускорение за H.264 и H.265 видео декодиране и кодиране. С поддръжката на над 370+ видео и аудио кодека, WinX позволява конвертиране на 4K в практически всички популярни формати.

WinX HD Video Converter Deluxe е достъпен за сваляне и ползване както напълно безплатно, така и като платена версия, която включва безплатни ъпгрейди и техническа поддръжка, с 30-дневна гаранция за връщане на парите. Платената версия се предлага в момента с 30% отстъпка за EUR 41,94 (включен ДДС) с доживотен лиценз за един РС, плюс коледен подарък – DVD Ripper Platinum.

С 11 години опит в индустрията, разработчикът Digiarty Software e лидер във видео приложенията за персонална и домашна употреба, базирани на Windows и Mac OS. Компанията предлага бързи и лесни за използване приложения за DVD рипване/копиране/създаване, безплатен HD видео конвертор, онлайн видео даунлоудър, медия плейър, iPhone файлов мениджър, програми за видео и аудио стрийминг и др.

Коментари по темата: „Как да конвертираме 4К видео в 1080p?”

добавете коментар...

  1. фифи

    А как да премахна водния знак за покупка на програмата от изходящия файл.

  2. V

    VLC media player

Коментар