Сравняват Apple с машина за печатане на пари

„Никой все още е не е успял да се превърне в такава машина за печатане на пари като Apple”, коментира Джейсън Калаканис в ефира на CNBC

Известният американски инвеститор в ИТ компании Джейсън Калаканис сравни Applе с машина за печатане на пари. Повод за това дадоха последните две покупки на компанията от Купертино.

Във вторник, 12 декември, Apple обяви придобиването на услугата за разпознаване на музика Shazam за сумата от 400 млн. долара. Още на следващия ден компанията съобщи за инвестиция от 390 млн. долара в производителя на оптични компоненти Finisar, който доставя лазерни датчици за iPhone.

„Никой все още е не е успял да се превърне в такава машина за печатане на пари като Apple. Това заслужава висока оценка и аплодисменти”, коментира Джейсън Калаканис в ефира на CNBC.

По неговите думи, Apple продължава да опровергава прогнозите за намаляване на маржа на печалбата и приближаващ край на жизнения цикъл на iPhone. За 10-годишния си юбилей компанията пусна модела iPhone X за над 1000 долара и хората продължават да купуват смартфона, въпреки високата цена.

„Краят на iPhone – всички ние предсказвахме това, всички се питахме кога машината за пари iPhone ще спре, но нищо от това не се случи”, казва Калаканис.

Удивителна е сдържаността на Apple досега по отношение на сливанията и поглъщанията, при наличието на толкова голям резерв от пари. Но скорошните покупки на компанията могат да означават промяна в нейната M&A стратегия, смята инвеститорът.

Коментари по темата: „Сравняват Apple с машина за печатане на пари”

добавете коментар...

  1. А

    Брутален монополизъм, който негативно се отразява върху иновациите и технологичния прогрес като цяло. За да има прогрес са нужни да има отворен пазар с конкуренти, отворени технологии и бизнес етика. Apple е тиранозавър, който унищожава всичко това.

Коментар