Унгария ще субсидира слънчевите инсталации

Унгария разхлабва регулациите за изграждане на малки слънчеви електроцентрали и ще субсидира заеми за собствениците на земя като част от усилията за насърчаване на възобновяемата енергия, съобщи правителството.

В момента повече от половината от електроенергията в страната се осигурява от единствената атомна електроцентрала в Унгария. Около 29% от електроенергията е вносна. Правителството иска да намали този дял, като подкрепя създаването на възможно най-много слънчеви електроцентрали, пише GreenTech.bg, позовавайки се на изявление на ръководителя на кабинета на премиера Виктор Орбан – Янош Лазар.

По думите му, новите правила ще разхлабят регулациите за използване на земеделските земи. Правителството също така ще предоставя субсидирани заеми на земеделски стопани или компании за финансиране на изграждането на слънчеви инсталации с капацитет до 0,5 мегавата. Това ще става чрез държавната банка за развитие MFB.

Държавата ще изкупува всичката електроенергия, генерирана от новите слънчеви инсталации. Дългосрочната цел на програмата е да се сведе до минимум нуждата на Унгария от внос на електричество през следващите две десетилетия, според висшия чиновник.

Възобновяемата енергия представлява по-малко от една десета от потреблението на енергия в Унгария, според доклад на Европейската комисия за напредъка към 2017 г. Местното правителство има за цел да увеличи тази пропорция до 13% до края на десетилетието.

Унгарският енергиен регулатор е издал 2600 разрешителни за слънчеви електроцентрали в края на миналата година, около половината от които са в процес на изграждане.

Коментар