Потребителският интерес към кредитите остава висок

Пълноводната река от непрекъснато обновяващи се банкови оферти за различни видове кредитиране в България попресъхна през октомври, съобщиха от компанията за финансово-консултантски услуги Fincity.
Причината беше в психологическия ефект от смразяващата световна финансова криза. Факт е, че тя все още вилнее и сковава банковите пазари извън България, коментираха експертите.
Доказателство, че кризата все още е имагинерна заплаха за българите, е продължаващият интерес на потребителите към кредитните продукти на банките, регистриран чрез сайта fincity.bg.
Класацията на Fincity очерта като най-голям интереса към ипотечните кредити в евро. Предпочитането им пред левовите заеми е логично заради по-ниските лихви, а и валутният борд отдавна е изпарил страховете от срив на националната валута и оттам от произтичаща невъзможност да се обслужват заемите, договорени в евро.
Най-разглеждана на сайта на Fincity е офертата на Алфа Банк за жилищен ипотечен кредит за покупка, строеж и довършителна дейност (с фиксирана лихва за 1 година).
Банките, привлекли най-много погледи на потенциални потребители, са Банка ДСК и Райфайзен чрез първите си места съответно в 5 и 4 от общо отчетените 6 категории кредити.
Най-голямата българска банка – Уникредит Булбанк е фаворит при потребителските кредити в евро с Бърз потребителски кредит без доказан доход с намаляващи вноски.
В челните петорки на потребителския интерес попадат също Първа инвестиционна банка с промоционален ипотечен кредит за закупуване с акт 16 и доказан доход в лева и И Еф Джи Юробанк с евровите Бърз потребителски кредит в EUR и кредит с плаваща лихва за целия период с документално удостоверяване на дохода.
Изследването е на база посещения и брой преглеждания на офертите на финансовия портал fincity.bg за периода 1 октомври – 31 октомври 2008г.

Коментар