Мизия пее за думите, музиката идва след това

Португалската фадо изпълнителка Мизия ще представи новия си проект Lisboarium, посветен на Лисабон и неговите поети, на 28 ноември в зала "България" на столичното НДК. Тази програма би могла да носи и заглавието "Мизия и нейните поети", защото откакто се помни, португалската изпълнителка е свързана с поезията и живее чрез нея.
"Аз следвам упорито нишката на поезията в своя живот с гласа си. Нишката, която съединява двата мига – когато като бебе съм изплакала, идвайки на бял свят, и последния облак дъх, който ще замъгли огледалото, когато ще си отида от този свят”, споделя Мизия.
Тя пее заради думите, а музиката идва след това. За нея Фадото е може би най-силното изразно средство, което е наследила от родината на баща си, а чрез него може да бъде представена съвременна ескпресивна поезия, облечена в традиционна мелодия.
Може би и затова Мизия е всепризната за една от най-експресивните съвременни фадищи. Тя е от поколението, стоящо между великата Амалия Родригиш и новите фадо звезди като Мариза, Крищина Бранко и Мафалда Арно.
Мизия интерпретира традиционно фадо, като го облича в съвременна поетична роба, скроена специално за нея.
Модерни португалски поети като Вашко Граса Моура, Марио Клаудио и Жозе Сарамаго са написали творби специално за Мизия, които тя включва в проекта си Lisboarium. В него присъства и поезията на Фернандо Пешоа в завладяващия прочит на обаятелната Мизия.
Не са много актрисите-певици, които успяват да предадат силата на своето изкуство така добре – Мизия е една от тях.

Коментар