ФБР разследва шпионски скандал между Intel и AMD

Дело, което Intel заведе срещу бивш свой служител, предал секретни документи на конкурента AMD, привлече вниманието на ФБР. Лидерът на пазара за процесори оценява на 1 милиард долара нанесените му от кражбата щети, съобщава The Register.
33-годишният проектант Бисуамохан Пани е изнесъл документите, преди да напусне работата си в Intel. Той е подвел ръководството, че ще продължи кариерата си в инвестиционен фонд, докато всъщност вече е имал подписан договор с AMD – основен конкурент на Intel на пазара за процесори.
В продължение на няколко месеца, работейки в Intel, Пани е преговарял с AMD. Твърде късно шефовете на предателя” блокирали достъпа му до корпоративната мрежа. Пани е успял да открадне огромно количество информация за перспективни разработки.
Нещо повече, в последните си дни като служител на Intel, с помощта на стари кодове и пароли Бисуамохан е проникнал в корпоративната мрежа и откраднал още няколко секретни документа.
Щом научили за кражбата, шефовете на Intel веднага сигнализирали ФБР. В хода на разследването Пани заявил, че е взел секретната информация единствено от любопитство. Бившият служител на Intel обаче е застрашен от 10 години затвор.
От AMD отричат да имат отношение към действията на Пани, макар и вече той да работи в компанията. От централата в Сънивейл посочват, че ще сътрудничат на ФБР.
Наскоро подобен скандал се разрази между IBM и Apple. В случая обаче Марк Пейпърмастър, преминал от Синия гигант в ябълката, не открадна нищо, а наруши условиe по договора си с IBM, което не му позволява да работи за конкурентна компания до една година след напускането си.

Коментар