Alphabet: Ерик Шмид напуска председателския пост

Дългогодишният изпълнителен директор на Google и изпълнителен председател на холдинга Alphabet, под чиято шапка оперира интернет компанията, ще се оттегли от поста си през януари 2018 г., става ясно от официално съобщение, разпространено късно снощи.

Шмид ще поеме нова роля на „технически съветник”, но засега няма подробна информация какви ще бъдат неговите отговорности. Той ще остане в борда на директорите на Alphabet, като се очаква компанията да обяви нов, не-изпълнителен председател на борда.

Ерик Шмид е съгласувал решението си с основателите на Google – Лари Пейдж и Сергей Брин, както и с изпълнителния директор на интернет гиганта – Сундар Пичай, става ясно от съобщението на Alphabet.

По време на управлението на Шмид Google разшири значително дейността си – извън търсенето, навлизайки в други индустрии, вкл. мобилни телефони и онлайн видео. Освен това Шмид изгради корпоративна структура, която отразява нарастващия финансов успех на компанията, включително пускане на акции.

Шмид беше нает в компанията от съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Той беше главен изпълнителен директор от 2001 г. до 2011 г., действайки като „възрастният надзорник”, както шеговито го наричат Брин и Пейдж.

След това Шмид стана изпълнителен председател. Той често пътуваше по света, описвайки постиженията на компанията, преговаряйки с правителствата по регулаторни въпроси и говорейки за състоянието на техническата индустрия.

„Той им помогна да се развият и да съзреят до мащабите на ИТ гигант, какъвто са днес, без да смазва уникалността, която носеше Google в ранните си дни”, казва Джо Беда, главен технологичен директор на Heptio и служител на Google от 2004 до 2014 г.

При преструктурирането от 2015 г., довело до създаване на компанията-майка Alphabet, Ерик Шмид стана неин изпълнителен председател. „Сега е подходящото време от еволюцията на Alphabet за този преход”, каза Шмид в изявление по повод новата си позиция.

Коментари по темата: „Alphabet: Ерик Шмид напуска председателския пост”

добавете коментар...

  1. ха

    Google стана каша от услуги от всякакво естество. Ето защо напълно нормално и логично беше да се появи Alphabet в който да се изсипят всички Google услуги, които не им е мястото в ИКТ индустрията. Иначе тази шапка на никого не пречи…
    Грешка на Google беше отдръпването от “благотворителните технологични проекти”, които поддържаше – този процес почна, след като Лари Пейдж стана СЕО. Ето например затриването на “Google code search” отдръпва доста програмисти от това да ползват специализираните услуги на Google. И така нищо чудно, че AWS е толкова популярен и използван днес…

  2. Tanton

    Създаването на Alphanet като шапка на Google беше грешка. Хората винаги ще си служат с това име – “Google”. Alphbet!?

    Когато едно име стане символ, а отгоре му сложиш друго, само отнемаш енергия и представителност от първото.

Коментар