Acer извежда на борсата нови бизнеси

Acer преминава към нов етап в развитието си, заяви шефът на компанията Джейсън Чен

В близките месеци Acer ще изведе на борсата някои от новите си подразделения, за да им даде допълнителен импулс и да поддържа растеж, съобщи тайванското издание Taipei Times.

„В последните няколко години извършихме коренна корпоративна трансформация. Настъпи време да преминем към нов етап и да постигнем устойчивост”, заяви на скорошна пресконференция шефът на компанията Джейсън Чен.

Acer преосмисли продуктовата си стратегия и измества акцента от традиционните РС към ултратънки ноутбуци, геймърски системи и устройства за виртуална реалност. Същевременно тайванският гигант стартира множество бизнес-инициативи.

Нови направления в дейността на Acer са решенията за умно паркиране, информационните табла, разработката на VR съдържание и аксесоари Pawbo, които позволяват следене на домашните любимци. Освен това компанията внедрява в Китай образователна платформа Acer English System с разпознаване на глас и анализ на големи данни.

Някои от новите бизнеси са рентабилни вече две-три десетилетия, което ще позволи на Acer да ги изведе на Тайванската фондова борса, отбелязва Джейсън Чен. Засега обаче компанията не планира излизане на фондовите пазари в Китай.

През първите три тримесечия на финансовата 2017 година чистата печалба на Acer достигна 58,36 млн. щатски долара, бележейки 110% ръст спрямо същия период на миналата година. Маржовете на печалба на компанията са най-добрите от шест години насам.

Позитивна е и динамиката в приходите на Acer, които през ноември нараснаха с 4% до 787 млн. щатски долара – това е най-високият месечен резултат за компанията през 2017 г. В периода януари-ноември консолидираните приходи на Acer възлизат на 7,2 млрд. щатски долара, бележейки 7% ръст на годишна база.

Коментар