NanoRing транзистор обещава по-добри смартфони

Чипове на Qualcomm с транзистори NanoRing може да навлязат в смартфоните в близките години

Американският разработчик на мобилни процесори Qualcomm планира да създаде смартфон на базата на абсолютно нов тип транзистори, известни към момента като NanoRing, стана ясно през седмицата.

Транзисторите са основен градивен елемент на цялата съвременна електроника. Но въпреки бурното развитие на технологиите, принципът на работа на транзисторите остават почти непроменен. Qualcomm обещава малка технологична революция с новия тип транзистор NanoRing.

По-рано тази година специалисти на Qualcomm, Applied Materials и Synopsys разработиха математически модели на пет нови типа транзистори от следващо поколение. За разлика от сегашните електронни транзистори, в които основен елемент е силициевото „ребро”, пропускащо ток във включено състояние, NanoRing работи по друг начин.

Новият транзистор представлява „сандвич” от три силициеви правоъгълни канала. Всеки такъв канал е заобиколен от слой диелектрик, покрит с метален слой на управляващия електрод – затвора. Подаването на електричество към затвора променя напрежението на електрическото поле в силиция, което позволява на тока да тече през него.

Но въпреки отличните резултати, получени в математическите модели, за пълноценен успех все още е рано да се говори. Първите изпитания на NanoRing ще започнат през 2018 г. и ако са успешни, Qualcomm ще разработи смартфон на базата на новите транзистори.

Очаква се подобни телефони да консумират няколко пъти по-малко енергия, в сравнение с актуалните в момента устройства, като същевременно запазят същото високо ниво на производителност.

Коментари по темата: „NanoRing транзистор обещава по-добри смартфони”

добавете коментар...

  1. Иван

    Не позна не използвам изобщо смартфон, а истински компютри като десктоп, лаптоп, ултрабук за работа, така и за забавление. Напълно свободен нормален, модерен и здравомислещ човек съм без никакъв смартфон. 🙂 Много бизнеси процъфтяват на базата глупост и непрактичност у масата хора, но няма да е за много дълго време.

  2. Bg ialumi

    И ти какво ще очакваш недалечното бъдеще с настоящия си смартфон ли ? 🙂

  3. Иван

    Не ме вълнува особено много още повече че смартфоните скоро ще станат отживелица и пиримитивни устройства в недалечното бъдеще. 🙂

  4. _

    Ще разработят смартфон? Не интегрални схеми? Не процесори? Директно смартфон?!?

Коментар