Intel променя дистанционното здравеопазване

Ново устройство на ИТ гиганта Intel ще улесни работата на професионалистите от сферата на здравеопазването, които се грижат за пациенти с хронични заболявания.

Health Guide прокарва пътя за навлизане на нова категория персонални здравни системи, превишаващи възможностите на практикуваното досега отдалечено наблюдаване на пациенти.
Неотдавна Агенцията за храните и лекарствата в САЩ разреши ползването на персоналната здравна система, която комбинира домашно устройство за пациентите, наречено Health Guide PHS6000, и онлайн интерфейс Health Care Management Suite. Системата позволява на медиците да наблюдават състоянието на пациентите и да се грижат за тях, докато те са в домовете си.
„Health Guide е стъпка напред в предлагането на персонализирано и ефективно управление на хронични заболявания у дома,” заяви Луис Бърнс, вицепрезидент и генерален директор на групата за цифрово здраве в Intel.
Компанията е провела многогодишни проучвания на нуждите на медиците и пациентите, за да подготви серия продукти, които ще помогнат за разширяване на грижите от болницата към дома.
“Нашите продукти ще помогнат да се отговори на предизвикателствата на застаряващото население и нарастващият брой на хронични заболявания”, коментираха от Intel.
За да изпълни своята мисия за по-ефективно здравеопазване, Intel си сътрудничи с водещите компании от сектора на здравеопазването по света. Целта е да бъдат  удостоверени клиничните ползи от Health Guide за широк кръг състояния на хронични заболявания и здравни приложения.
САЩ планират множество пилотни проучвания със здравни организации, за да се оцени интеграцията на Health Guide с различни модели за управление на грижите в домашни условия. Тези първи изследвания се фокусират върху подобряването на резултатите при здравни грижи за хора с порок на сърцето, диабет, хипертония и хронични белодробни заболявания.
Така например, компанията Advanced Warning Systems Inc. (AWS), доставчик на здравни продукти и уеб-базирани услуги, наблюдава хората за остри сърдечносъдови симптоми, които могат да причинят внезапна смърт. AWS ще използва Intel Heath Guide, за да свързва групите с най-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, сред които са пенсионирани спортисти и ветерани от войната, страдащи от пост-травматично стресово разстройство.
Експертите са на мнение, че Health Guide стимулира по-голяма ангажираност с пациентите и по-ефективно управление на грижите за тях, като позволява комуникация между пациентите и медицинския персонал и предоставя на лекарите достъп до по-актуални данни. Решението на Intel осигурява интерактивни инструменти за персонализирано управление на здравните грижи, вкл. събиране на данни за жизнени показатели, напомняния на пациентите, проучвания, мултимедийно образователно съдържание и видео конферентни разговори.
Медиците имат непрекъснат достъп до данните, така че да могат да управляват състоянието на всеки свой пациент, докато болните се възползват от персонализирана грижа сред удобствата на собствения си дом.
Intel работи с Клиниката Майо, за да включи лицензираните образователни материали от сайта MayoClinic.com в пакета за потребителите, които използват Health Guide. Компанията си партнира и с Американската асоциация по сърдечни заболявания в пилотен проект за непрекъснато управление на грижите за пациенти с порок на сърцето. Целта е да се помогне на здравните професионалисти да наблюдават пациентите и от разстояние да управляват грижите за тях, като им предоставят достъп до авторитетни и конкретизирани образователни материали.
Intel е наел също така екип от клинични експерти, които ще осигурят професионални услуги на здравните организации при интегриране на персоналните здравни системи.

Коментар