НЗОК подписа с БУЛЛ във втори опит да изгради ИС

След фиаското с кипърската офшорка АремисСофт, здравноосигурителната каса предприема втори опит да изгради работеща информационна система. Вчера министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски подписа договор за близо 3,5 милиона евро с Джими Шар, ръководител на консорциума „БУЛЛ и партньори”.
21 месеца е срокът за изпълнение на проекта за изграждане на интегрирана информационна система на НЗОК, финансиран от Световната банка. В консорциума „БУЛЛ и партньори” влизат „БУЛЛ България”, която е клон на френската БУЛЛ, и компаниите „СИВЕКО-Румъния” и „МАКАБИ Хелт Кеър Сървисиз”, Израел.
Заданието на проекта предвижда изграждане и интегриране на две системи – една за планиране и изразходване на финансовите ресурси и втора за обработка на исковете. Те ще бъдат подпомагани от поддържащи приложения. 
В НЗОК очакват реализацията на проекта да подобри управлението и финансирането на сектора, като засили контрола върху дейностите в здравеопазването. Целта е и подобряване на качеството на здравните услуги.
Касата ще плаща на изпълнителя само след приемане на отделни етапи от работата и при доказване на функционалните възможности, пише в договора.
БУЛЛ е участвала в разработването на някои от най-значимите проекти в сферата на здравеопазването във Франция. През май 2005 г. компанията спечели финансиране по правителствена програма за електронно здравеопазване, с първия по рода си в страната проект NEWTON.
СИВЕКО е софтуерна компания, която е работила по подобен проект за Румънската здравна каса, в рамките на мащабна програма за електронно здравеопазване. Израелската МАКАБИ Нелт Кеър Сървисиз пък ще играе ролята на вътрешен бизнес консултант за консорциума и ще напътства него и НЗОК, за да се направят точните стъпки при компютъризация на системата.

по темата: „НЗОК подписа с БУЛЛ във втори опит да изгради ИС”

добавете коментар...

  1. imasht da plashta

    brawo, mashallah.

Коментар