Разследват ценови заговор на пазара за памети

Рязкото поскъпване на паметите влоши показателите на китайските производители на смартфони

В последните няколко тримесечия цените на DRAM и NAND паметите поскъпват, което се обяснява с недостатъчните обеми за нуждите на пазара. Но регулаторните органи са на друго мнение…

Производителите на памети твърдят, че изпитват трудности при усвояване на новите технологии, което им пречи да увеличат доставяните на пазара обеми. При DRAM, в частност, става въпрос за изтъняване на технологичния процес, а при NAND – за преход към обемна структура (3D NAND).

Отделът за контрол на цените към Китайската национална комисия за развитие и реформи смята подобни обяснения от производителите на памети за неубедителни. Резкият скок в цените в последната година и половина привлече вниманието на регулатора, който планира да проведе разследване.

Комисията подозира, че ръстът в цените на паметта е резултат от координирани действия на производителите. С други думи, регулаторът смята, че има ценови заговор на пазара за памети.

Поскъпването на паметите повлия негативно на китайските производители на смартфони, а печеливши от ситуацията се оказаха южнокорейските компании Samsung и SK Hynix, които са основни доставчици на памети. Засега не е ясно какви ще бъдат последствията за тях, няма и официални коментари от Samsung и SK Hynix.

Коментари по темата: „Разследват ценови заговор на пазара за памети”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Не, че не си прав Тенчев, но според мен винаги далаверата и корупцията са били една от силните движещи сили. Просто преди време медиите и новините не са били толкова развити, за да знаем повече за реалното положение. Сега един по-голям % от нещата, даже и съмнения като това лъсват. И въпреки това, даже и към днешния момент мисля, че не повече от 30-40% от нещата излизат..

  2. Тенчев

    Конкуренцията отдавна не е движеща сила на капитализма. Сега движещи сили са далаверата и корупцията…

Коментар