Прогнозират 10% спад при дънните платки

Спадът в търсенето на дънни платки се обяснява с проблемите на глобалния РС пазар

Световният пазар на дънни платки ще претърпи спад тази година, в резултат на продължаващото отстъпление в продажбите на персонални компютри, сочи анализ на тайванското издание DigiTimes.com.

През 2018 г. водещите брандове ще доставят общо 43 млн. броя дънни платки, което е с 10% по-малко спрямо предходната година. За сравнение, през 2013 г. доставките възлизаха на 75 млн. броя, а през 2016 г. паднаха под 50 млн. броя.

Спадът в търсенето на дънни платки се обяснява с проблемите на глобалния РС пазар, особено в сегмента на асемблираните системи, обемът на които тази година може да намалее с над 15%, сочи анализът.

Gigabyte Technology, която е сред водещите производители, пусна 12,6 млн. броя дънни платки миналата година, спрямо 16,2 млн. през 2016 г. Регресът е свързан и с преструктурирането на бизнеса на компанията.

Пазарните наблюдатели обаче са оптимистично настроени за бъдещото развитие на Gigabyte и очакват компанията да стабилизира бизнеса си през първата половина на 2018 г., което ще й позволи да възвърне отстъпените позиции.

На фона на намаляващ пазар на дънни платки, сегментът на геймърските решения демонстрира ръст и носи на производителите съществени приходи, благодарение на високата средна цена на тези продукти.

В геймърския сегмент доминира Asus с около 70% дял, твърди DigiTimes. Компанията развива успешно и бизнеса с графични ускорители, като към края на 2017 г. изпревари Galaxy Microsystems.

Коментар