Налагат глоба от близо $12М на анти-спам компания


Щатски съд наложи огромна глоба на популярна британска компания, управляваща черни списъци със спам адреси. Spamhaus ще трябва да платят $11,715,000 на e360insight, поради включването на техните мейл адреси в своя блоклист. Съдът забрани на
Spamhaus да блокира, отлага или възпрепятства по какъвто и да било начин електронните съобщения на фирмата обвинител.

Друго нареждане задължава Spamhaus да публикува публично извинение спрямо ощетената компания и изпълнителния й директор Дейвид Линарт, като изрично трябва да се заяви, че те не са „спамъри”. Има голяма вероятност обаче нито глобата, нито извинението да бъдат реализирани, поради различия в щатското и британското законодателство.

Spamhaus далеч не са впечатлени от съдебните санкции. Самият процес е проведен без обвиняемата страна да се възползва от правото си на защита, като всъщност контрааргументи спрямо обвиненията са липсвали.

От санкционираната фирма не вярват и на самото съдебно решение, като заявяват, че то е формирано под влиянието на спамъри.

Спамът в наши дни достига до 75% от съобщенията в електронната поща, а черният списък на Spamhaus е един от най-популярните. Блоклистът включва проверени спам адреси и е достъпен безплатно, като помага на имейл администраторите да се борят с нежеланите съобщения, коментират експерти.

Коментар