Нови дискове правят по-сигурни лаптопите

Сигурността на данните в лаптопа е гореща тема. Анализаторите не спират да предупреждават за рисковете от кражба и загуба на ценна информация, а компаниите тепърва ще се надпреварват да предлагат решения. Изглежда осветляването на проблема не е достатъчно ярко, защото именно лаптопите са замесени в най-фрапантните случаи на изтичане на конфиденциални данни.
Три големи компании от ИТ индустрията прокарват ново решение за сигурност на данните в мобилните компютри. В основата е производителят на твърди дискове Seagate, който обяви самокриптиращи се устройства за съхранение с капацитет до 320GB. Компанията обещава скоро и модел с 500GB.
Американският компютърен гигант Dell ще бъде първият производител, който предлага лаптопи със самокриптиращия се диск на Seagate с капацитет 160GB. Третият участник в инициативата за сигурност е компанията McAfee с нейния корпоративен софтуер за управление на лаптопите от новия клас.
По данни на ФБР, на всеки 53 секунди се случва кражба на лаптоп, като в 97% от случаите се губят данни. Лаптопите често съдържат ценна бизнес информация. Загубите и кражбите на мобилни компютри струват на компаниите милиони долари от компрометиране на частна информация и изтичане на данни за идентичността на клиентите.
Предложението на трите ИТ гиганта цели да даде на потребителите лесна за управление и ценово ефективна сигурност. Това, според Seagate, е постижимо с партньорство на водещи технологични компании. Seagate е най-големият производител на твърди дискове в света, а за новия си продукт компанията твърди, че е най-бързият самокриптиращ се HDD на пазара.
Устройствата Momentus FDE (от full-disk encryption”, пълно криптиране на диска) са от клас 5400 и 7200 оборота в минута, а обещаният капацитет достига половин терабайт (500 GB). Технология за криптиране, характерна за правителствени приложения, вече ще пази и бизнес потребителите от неоторизиран достъп до тяхната информация.
Компанията за сигурност McAfee ще придаде завършеност на решението чрез своята мениджмънт система ePolicy Orchestrator (ePO) и клиентски криптиращ софтуер за дисковете на Seagate. Интеграцията на двете технологии – диска на Seagate и софтуера на McAfee – ще осигури на ИТ администраторите възможности от корпоративен клас за управление на сигурността на мобилните компютри.
ИТ персоналът по сигурността ще може да задава мениджмънт политики глобално и да разрешава аутентификация и възстановяване на потребителски пароли.
Очаква се технологията да помогне на организациите да докажат, че липсващият лаптоп е бил криптиран към момента на загубата или кражбата, с което да отговорят на изискванията на много от действащите сега закони за секретност на данните.
В исторически план, компаниите инвестираха повече ресурси за гарантиране на сигурността на джобните устройства, отколкото на лаптопите. Това е абсурдно и смешно, тъй като количеството на информацията в лаптопите е 100 пъти повече от това в мобилните телефони, коментираха от Yankee Group.
На пазара няма достатъчно продукти, които адресират нуждите на лаптоп сигурността. Предложението на Seagate и Dell решава частично този проблем, смятат от Yankee.
Анализаторите очакват да се появят повече технологии за сигурност на лаптопите, тъй като пазарът вече е зрял. Търсенето на мобилна сигурност е налице, остава доставчиците да предложат адекватни решения.

Коментар