Opera 50 идва със защита срещу биткойн-майнинг

Opera 50 дава възможност на потребителите да забранят копаенето на биткойн на компютрите им

Норвежката компания Opera Software пусна първия в света браузър със защита срещу „копаене” (майнинг) на криптовалута, в частност биткойн. Opera 50 вече е достъпен за GNU/Linux, macOS и Windows системи.

Базиран на Chromium 63.0.3239.108, Opera 50 идва с претенцията за единствения от популярните браузъри с вградена защита срещу биткойн-майнинг. Наречена още NoCoin, защитата е вградена в адблокъра на Opera, който се активира в настройките на браузъра.

Освен защита срещу използване на потребителските компютри срещу копаене на биткойн, Opera 50 предлага и няколко други нововъведения, вкл. поддръжка на Chromecast плейбек, която позволява на потребителите да стриймват тяхното любимо съдържание от уеб браузъра на големия ТВ екран.

Добавена е също поддръжка на шлем Oculus Rift VR за вградения плейър за виртуална реалност, плюс софтуер за декодиране и автоматично определяне на формата.

Opera 50 улеснява също съхранението на уеб страници като PDF документи и разширява вградения конвертор на валути с поддръжка на криптовалути като Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin и Ethereum. В допълнение, браузърът добавя защитен слой срещу сривове, по-качествено търсене при разрешен VPN и др.

Потребителите на macOS ще получат по-гладък видеоплейбек, както и по-бързо зареждане на видео с висока резолюция. Opera 50 за GNU/Linux, macOS и Windows е достъпен за сваляне от сайта на норвежкия разработчик.

Даунлоуд: Opera 50

Коментари по темата: „Opera 50 идва със защита срещу биткойн-майнинг”

добавете коментар...

  1. ха

    Каква реалност? Никъде нищо не пише за това… Съществува копаене (mining) на ДРУГИ криптовалути като Monero, както бяха направили в сайта на пиратския залив. Именно в онази статия там споменаха, че не се копае bitcoin, заради сложността и изключително ниската ефективност на процеса.

  2. Anonymous

    Биткойн-майнинга в някои пиратски сайтове е реалност.

  3. ха

    Пишете за защита от “биткойн-майнинг”, а истината е, че никога никой не е и помислял за подобна възможност – просто е изключително трудно за реализация и много неефективно като резултат. Станалите известни случаи на злоупотреба в миналото бяха с копаенето на Monero доколкото помня.

Коментар