Чипмейкъри без заводи правят $100 млрд. годишно

Над 70% от общите приходи на чипмейкърите се падат на 10-те водещи компании

Бизнесът на разработчиците на чипове без собствени заводи се разраства. През миналата година оборотът на т.нар. fabless-компании за първи път е превишил 100 млрд. долара, бележейки ръст от 11%, сочи доклад на анализаторската компания IC Insights.

Над 70% от общите приходи в размер на 100,61 млрд. долара се падат на 10-те най-големи чипмейкъри без заводи. Техният сумарен оборот се е покачил с 12% спрямо предходната година и възлиза на почти 74 млрд. долара.

Лидер по обем на продажбите сред разработчиците на чипове е американската компания Qualcomm. Нейните приходи през миналата година са нараснали с 11%, достигайки 17,08 млрд. долара, според данните на IC Insights.

На второ място се нарежда Broadcom с приходи в размер на 16,07 млрд. долара (16% повече на годишна база), следвана от графичния разработчик Nvidia, който е направил 9,23 млрд. долара през годинита. Именно Nvidia демонстрира най-висок ръст от водещите 10 fabless-чипмейкъри – продажбите й са нараснали с 44%, благодарение на което се придвижва с две места напред.

Анализатори от тайванската агенция CNA отбелязват, че Nvidia е изместила от третото място MediaTek – един от основните производители на SoC за смартфони. Приходите на тайванската компания през 2017 г. са намалели с 11% до 7,88 млрд. долара, спрямо $8,8 млрд. през 2016. В резултат на това MediaTek слиза на четвърто място.

Спадът при тайванския поизводител се дължи на намаляването на продажбите в Китай. През настоящата година обаче MediaTek ще се опита да възвърне загубените си позиции на пазара на чипове за смартфони, който генерира около 60% от приходите на компанията.

На пето място се нарежда Apple с 6,66 млрд. долара през 2017 г. и ръст от 3% спрямо предходната година. ИТ гигантът попада сред чипмейкърите, тъй като сам си разработва процесорите за своите смартфони и таблети.

Останалите места в Топ 10 заемат компаниите AMD ($5,25 млрд.), HiSilicon Technologies ($4,72 млрд.), Xilinx ($2,48 млрд.), Marvell Technology ($2,39 млрд.) и Tsinghua Unigroup ($2,05 млрд).

Най-силна динамика сред чипмейкърите демонстрират AMD и HiSilicon – техните приходи през 2017 г. са нараснали съответно с 23% и 21%. Marvell пък е едва втората (след MediaTek) fabless-компания в Топ 10, която регистрира спад на приходите през миналата година.

Коментари по темата: „Чипмейкъри без заводи правят $100 млрд. годишно”

добавете коментар...

  1. SAS

    “това все пак е сайт с технологична насоченост. може би се предполага, че читателите му са наясно с основни принципи и термини движещи сериозна част от силиконовата индустрия. статитията е хубава и стегната.”

    Ами да беше се научил че е силициева, а не силиконова долината преди да коментираш?

  2. _

    Интересно на какъв принцип включват Apple, при положение, че техните процесори влизат само в техни устройства. Т.е. как точно смятат какъв е оборотът от чиповете им?

  3. Anonymous

    Статията е добра информативна статия. Нито е обзорна, нито образователна. Не може всяко нещо да се обяснява всеки път.

  4. wiki > fabless manufacturing

    това все пак е сайт с технологична насоченост. може би се предполага, че читателите му са наясно с основни принципи и термини движещи сериозна част от силиконовата индустрия. статитията е хубава и стегната.

  5. Димитър Иванов

    Тези без заводи правят поръчки на тези със заводи като Самсунг.

    Интересно е да направите и статия за другите, които имат заводи, за да може да се направи сравнение.

  6. =

    Можеше с две думи да обясните малко повече какво значи “чипмейкър без завод” или как “мейкват” като нямат заводи.

Коментар