ИКТ са и проблем, и решение на глобалното затопляне

Информационните и комуникационни технологии (ИКТ) са част от проблема на глобалното затопляне, защото предизвикват 2,5 на сто от вредните емисии във въздуха.
Същевременно, ИКТ са и част от решението, е общото мнение, изразено по време на годишната сесия на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) в Женева от 7 до 21 ноември.
Използването на възможностите, които дават телекомуникациите и информационните технологии, може да намали нуждата от пътувания и използване на гориво за самолети и автомобили, както и да увеличи възможностите за работа от вкъщи, смятат експертите.
Тази година сесията на съюза се председателства от България. До ноември 2009-а председател на Съвета на ITU ще бъде Пламен Вачков, който ръководи Държавната агенция за информационни и комуникационни технологии (ДАИТС).
ITU полага усилия да включи ИКТ в борбата с климатичните промени, заяви Вачков в Женева. Киберсигурността е другата ключова тема, към която трябва да се насочат усилията на организацията, според българския председател на ITU.
“Трябва да сме сигурни, че правителствата, бизнесът, болниците, училищата и университетите са защитени от кибератаки. И най-вече трябва да подсигурим домовете си и специално децата и младите хора”, каза Вачков.
60 на сто от децата редовно посещават виртуални социални мрежи. Според данни на ITU, три четвърти от тях са склонни да споделят лични данни. Превенцията на децата ще е основна цел на инициативата на ITU следващата година да премине под мотото „Защита на децата он-лайн”.

Коментар