РС-тата ще поскъпват при намаляващ пазар

В дългосрочна перспектива се очаква покачване на средната продажна цена на персоналните компютри

Около 71,6 млн. персонални компютъра са продадени в света през четвъртото тримесечие на 2017 г., което е спад от 2% спрямо същия периода на предходната година, сочи нов доклад на Gartner. Като цяло, през годината на пазара са доставени 262,5 млн. РС, или с 2,8% по-малко спрямо 2016 г.

Пазарът на персонални компютри намалява вече 13 поредни тримесечия, а разгледан като години – за шеста поредна година, отбелязва Gartner. В категорията попадат настолните РС, ноутбуците и ултрамобилните премиум устройства от рода на Microsoft Surface, но извън нея Gartner поставя хромбуците и таблетите като iPad.

Според анализаторите, РС-тата престанаха да бъдат популярен празничен подарък. Потребителите сега отделят повече внимание на възможностите на устройствата и техните специфични характеристики, вместо на достъпната цена. В дългосрочна перспектива подобна промяна ще доведе до ръст на средната продажна цена и приходите на производителите, но това ще се предшества от съкращаване на пазара.

Най-голям доставчик на готови персонални компютри е HP, според доклада на Gartner. През четвъртото тримесечие на 2017 г. американската компания заема 22,5% от световния пазар, в сравнение с 20,7% година по-рано.

Лидерът е следван на къса дистанция от Lenovo. Делът на китайската компания се е покачил леко за една година – от 21,7% на 22,0%. Трети е американският производител Dell, който увеличава пазарния си дял от 14,7% на 15,2%.

Следващите три места са за Apple, Asus и Acer. Производителят на „мак” компютри бележи нарастване на пазарния си дял от 7,4% до 7,6%. Двете тайвански компании си поделят пето място, като при Asus се наблюдава отстъпление от 7,3% до 6,6%, докато при Acer има лек спад в пазарния дял – от 6,8% на 6,6%.

Коментари по темата: „РС-тата ще поскъпват при намаляващ пазар”

добавете коментар...

  1. ха

    Съвсем скоро търсенето ще се увеличи, когато се пуснат PC-та на разумна цена, които нямат бъговете в хардуера на Intell процесорите.

  2. Димитър Иванов

    Е какви са тия спецефечни характеристики, които търсят потребителите? От основна часто от заглавието в самата тема няма нищо развито..

Коментар