Флаш-системи изместват традиционния сторидж

През последната година NetApp изпреварва средния пазарен ръст и успява да стане лидер по приходи от флаш сторидж системи, по данни на IDC

Глобалният обем от данни ще нарасне десетократно до 2025 г. спрямо обема, генериран през 2016 г., достигайки 163 зетабайта, сочи прогноза на IDC. Тези данни ще отключат уникални начини на използване, бизнес възможности и приходи, но и ще поставят редица предизвикателства пред ИТ отделите.

„Сторидж пазарът в глобален и европейски мащаб, така както го познаваме, значително намалява ръста си, според данните на IDC, но технологиите, свързани с дигиталната трансформация, като флаш-базирани системи, интегрирани системи, инфраструктура и приложения за облака, бележат двуцифрени ръстове”, коментира Марина Костова, мениджър проучвания в IDC CEMA.

Флаш-базираните системи вече заменят традиционните сторидж системи, налагайки нов стандарт за производителност, скалируемост и надеждност. С развитието на пазара се появиха множество под-сегменти в рамките на флаш-масивите: системи, насочени към специфични приложения, системи за скалируеми уеб приложения и системи, които консолидират гъвкаво различни по тип натоварвания.

На последните се дължат по-голямата част от приходите от AFA (all flash arrays) и тенденцията е те да се превърнат в основна платформа за съхранение на данни за компании от всякакъв мащаб. IDC отчита близо 60% годишен ръст на приходите и повече от една четвърт пазарен дял на този тип системи до септември 2017 г. в региона на Европа, Близкия изток и Африка.

На пазара работят всички основни производители на сторидж системи, както и няколко стартъп компании. През последната година NetApp изпреварва средния пазарен ръст и успява да стане лидер по приходи от флаш сторидж системи, отбелязва IDC. Още във втората половина на 2015 г. NetApp се ангажира с „първо флаш” стратегия, която към края на 2016 г. я изстреля до номер 2 по пазарен дял от приходи от AFA на световния пазар.

Тенденциите при сторидж системите и успеха на NetApp в глобален и европейски мащаб ще бъдат основни теми на бизнес събитие на eFellows на 16 януари в София хотел Балкан, организирано в партньорство с NetApp и IDC България.

Коментар