OnePlus 5T – мечтаният Android смартфон

6,01-инчовият OnePlus 5T се отличава с брилянтен AMOLED екран, мощен 8-ядрен процесор Snapdragon, двойна задна камера и лицево разпознаване

Пазарът на смартфони е претъпкан от много време насам, като това важи най-вече за устройствата с Android, тъй като платформата е отворена и всеки производител може да премери сили с конкурентите. Да разграничиш устройствата си на подобен пазар и да продаваш скъпо не е лека задача и малцина играчи са способни да го постигнат.

OnePlus 5, в частност неговата по-нова версия 5T, се счита от мнозина анализатори за най-добрия като цена-възможности Android смартфон – с характеристики, които са напълно конкурентни на флагманите Galaxy S8, HTC U11 или Moto Z2 Force, но със значително по-достъпна цена – около 500 долара за вариант с 6GB RAM и 64GB флаш сторидж.

Смело може да се каже, че OnePlus 5T е мечтаният смартфон – висок клас устройство, което отразява всички актуални тенденции, и същевременно има приемлива цена за по-широк кръг потребители. Моделът, обявен към края на миналата година, наследява OnePlus 5, който се появи пет месеца по-рано, и внася известни подобрения в дизайна и характеристиките.

Първи впечатления

Имахме възможност да тестваме новия OnePlus 5T, за да се убедим в неговите безспорни качества. Моделът оставя приятно впечатление и усещане за класа още с първото докосване – тънък и лек, изпълнен в актуалния формат 18:9, безрамков, с голям 5,5-инчов екран и в строг черен цвят. Само притежателите на iPhone X вероятно биха имали усещане за превъзходство, но да не забравяме, че юбилейният флагман на Apple е над два пъти по-скъп.

Дизайн

В общи линии One Plus 5T е близък до своя предшественик, като се различава по актуалния 18:9 формат на екрана, безрамковия дизайн отстрани, функцията за разпознаване на лице, която работи чрез предната камера, изнасянето на сензора за пръстов отпечатък на гърба на устройството и подобрената основна камера.

Новият модел е по-тънък и по-удължен – има размери 156x75x7,3 мм. Стандартната версия се предлага в черен цвят, но за по-претенциозните фенове на марката е предвидена и ограничена серия в бяло. Нещо, което липсва при OnePlus 5T, в сравнение с останалите топ модели с Android, са водоустойчивостта и безжичното зареждане, но все пак това едва ли са приоритетни характеристики.

Въпреки че има малка ширина и е много тънък, One Plus 5T все пак е устройство за работа с две ръце, тъй като е доста удължен и палецът не може да обхване целия екран, без да се налага приплъзване на смартфона.

В долната рамка на смартфона липсват характерните за Android устройствата капацитивни бутони за навигация, като тези контроли са изцяло софтуерни. Няма го и скенерът на пръстов отпечатък от OnePlus 5T, който сега е изнесен на задния капак, където е и двойната основна камера.

Друга особеност на OnePlus 5T е, че двата бутона, които обикновени са отстрани вдясно – за включване/изключвани и регулиране силата на звука – са разделени. Първият се намира отляво, а вторият е от дясната страна. Това дизайнерско решение е наложено, тъй като отляво се намира също механизмът за сим картите, който се изважда с включената в комплекта игла. Отдясно пък е разположен бутон-плъзгач с три положения – за нормален звук, „не безпокой” и тих режим с вибрация.

OnePlus 5T идва с реверсивен USB Type-C порт за зареждане, обмен на данни с комппютър и слушане на музика, но същевременно запазва и традиционното 3,5-мм гнездо за слушалки. Отпред, на тясната горна рамка е разположена камерата за селфи и видеоразговори.

Основни технически характеристики на OnePlus 5T:

  • Екран: 6,01-инчов AMOLED с резолюция 2160x1080p, плътност 401 ppi;
  • Процесор: 8-ядрен Qualcomm Snapdragon 835 на тактова честота 2,45GHz;
  • Графика: Adreno 540 GPU;
  • Памет: 6/8GB RAM, 64/128GB ROM;
  • Основна камера: двойна 16MP + 20Mp, f/1.7, 4K/30fps;
  • Предна камера: 16MP, f/2.0;
  • Безжични модули: 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC;
  • Мрежи: 2G/3G/4G, два nano SIM слота;
  • Интерфейси: USB Type-C, 3,5-мм аудио;
  • Батерия: 3300 мАч несменяема
  • Размери: 156,1x75x7,3 мм;
  • Тегло: 162 грама;
  • Операционна система: Android Nougat 7.1.1

Производителност

С осемядрен процесор Snapdragon 835 и 6/8GB RAM, смартфонът OnePlus 5T се нарежда до флагманските устройства. Бечмарк тестовете със съпоставими по характеристики смартфони показват, че OnePlus 5T не отстъпва по производителност и дори превъзхожда конкурентите. Това е едно отлично балансирано устройство, сред най-бързите Android смартфони на пазара.

Според резултатите от бенчмарк тестове, публикувани от различни източници, OnePlus 5T показва най-добри резултати сред съпоставимите Android смартфони, с изключение на Google Pixel 2. По-бърз е и епълският iPhone X, благодарение на бионичния чип A11.

Екран и камери

OnePlus 5T има разкошен 6,01-инчов AMOLED екран с резолюция 2160×1080 пиксела, или FHD+, изпълнен в съотношение 18:9, към което вече се стремят всички производители. Дисплеят заема 80,5% от предния панел на устройството и няма рамки отстрани. Цветовете са ярки и реалистични.

Екранното изживяване се допълва от две отлични камери. Основната, разположена на гърба на смартфона, е двойна, със Sony сензори – 16MP и f/1.7 апертура плюс 20MP f/1.7, докато допълнителната камера на OnePlus 5 е с f/2.6 телефото лещи. С подобрената апертура, OnePlus 5T се очертава като най-добрият Android смартфон за снимки при слаба осветеност.

Предна камера със сензор 16MP и апертура f/2.0 дава чудесни резултати при селфи снимки на дневна светлина и при видеоразговори. Тя се използва също за новата функция за разпознаване на лице, добавена в OnePlus 5T, която работи доста бързо, но записва 2D изображения, а те са по-несигурни от 3D заснемането на Apple Face ID и Galaxy S8.

Комуникации и портове

OnePlus 5T е напълно съвместим с бързите 4G LTE мрежи, както и с по-старите 3G и 2G. Моделът поддържа също безжични комуникации Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 5.0, както и NFC. Разполага с два nano SIM слота, но не е предвидена възможност за разширение на паметта с microSD карти.

USB портът е реверсивен Type-C – той служи за зареждане на устройството и прехвърляне на данни към компютър, може да се ползва и за предаване на аудио към слушалки, но OnePlus 5T запазва и класическото 3,5-мм гнездо за слушалки.

Батерия

Несменяемата батерия на OnePlus 5T има капацитет 3300 мАч, както и предходния модел. При непрекъснато интензивно използване с видео, интернет, игри и други приложения смартфонът издържа около 4 часа, докато при умерена употреба зарядът стига за един ден, което е нормално за устройство с OLED екран.

OnePlus 5T поддържа технология за бързо зареждане Dash Charge, която работи само с включените в комплекта захранващ адаптер и кабели.

Потребителски интерфейс

Флагманът на OnePlus се доставя в момента с операционна система Android Nougat 7.1.1, която е надградена с фирмения интерфейс Oxygen OS. При стартиране на устройството можете да изберете между два основни шрифта – OnePlus Slate или Roboto, който е предпочитан от Google.

За разлика от предишните OnePlus модели, бутоните за навигация в 5T са изцяло софтуерни, тъй като на долната рамка няма капацитивни бутони. Можете да смените темата по подразбиране с „Dark”, която сякаш съответства по-добре на черния дизайн на смартфона.

Подобно на Google, Nokia и Motorola, OnePlus се доставя с чиста версия на Android, което се нрави на повечето потребители. Промените в Oxygen OS са смислени и ненатрапчиви. OnePlus е екстремно бърз и поради липсата на анимации в  интерфейса, като същевременно са налични разнообразни опции за настройки и персонализиране.

Цена и достъпност

Цената от $499,99 на OnePlus 5T в онлайн магазина GearBest за версия с 8GB/64GB може да ви се стори висока, но както казахме в началото, това е конкурент на флагманските Android устройства, които са по-скъпи със 100 до 300 долара. В комплекта на устройството са включени захранващ адаптер, USB кабел, заден силиконов калъф, игла за сим картите и ръководство за потребителя.

Смартфонът се доставя отключен по целия свят, без допълнинелни транспортни разходи. Освен това преди няколко дни GearBest обяви, че вече ще доставя продуктите си от глобален G-W склад, без оскъпяване с митнически такси и ДДС.

Коментари по темата: „OnePlus 5T – мечтаният Android смартфон”

добавете коментар...

  1. Милко

    Напишете статия и за този смартфон Librem 5 – A Security and Privacy Focused Phone

  2. pro

    Аз съм с OnePlus 5, защото пръстовия отпечатък е на предния панел, докато на 5T e отзад. Иначе и двата модела са с еднакви (почти) характеристики. Супер си е телефончето. С 8GB RAM супер процесор и бърз NAND Flash, спокойно може да си изкараш близките няколко години без да го сменяш.

  3. петар чомбашев

    Мда и аз искам да си го взема понеже не едно сравнение гледах как се справя с батерията! Т.е. много добре! Ще чакам да падне поне на 250$ или да спечеля от на пеефски билетчетата….

  4. Editor

    Да – 6,01 инча e

  5. Петър

    “Основни технически характеристики на OnePlus 5T:

    Екран: 5,5-инчов AMOLED с резолюция 2160x1080p, плътност 401 ppi;”

    Екрана не беше ли 6.01 инча?

Коментар