Японци създадоха автомобил-трансформър

Японска компания приключи разработката на първия в света електрически автомобил-трансформър. Моделът Earth-1 е дело на базираната в Токио Four Link Systems и вече преминава полеви изпитания.

Върху дизайна на Earth-1 е работил известният художник-аниматор Кунио Окавара. Автомобилът е изпълнен във вид на шофьорска кабинка, разположена на четири основни колела с малък размер, и включва компактни шасита, които могат да изпълняват помощни функции при движение.

При затворени шасита, иновативното возило има съвсем малки размери, за да изпълнява по-успешно маневри – например на тесни места за паркиране. Когато шаситата се активират, центърът на тежестта на Earth-1 пада ниско към земята, което позволява на автомобила да развива по-високи скорости.

Електрическият автомобил-трансформър се управлява с класически волан, а положението на шаситата – с помощта на джойстик. Всички части за Earth-1 са разработени от Four Link Systems, тъй като на пазара липсват такива.

В момента Earth-1 преминава комплексни изпитания и ако те са успешни, властите в Япония ще разрешат движение на трансформъра по обществените пътища. Тогава ще стане целесъобразно и серийното производство на автомобила.

Four Link Systems вече е получила поръчки за своето творение както от Япония, така и от клиенти в чужбина. Сред тях са компании за доставка на автомобили под наем и голямо международно летище, където Earth-1 може да се ползва за превоз на служителите.

Първоначалната цена на Earth-1, обявена от Four Link Systems, е около 70 хиляди долара. Това е доста висока цена, но с усвояване и разрастване на производството се очаква електрическият трансформър да поевтинее до нивото на автомобил за масово ползване.

Коментар