Видеокартите продължават да поскъпват

Добивът на криптовалута доведе до недостиг на видеокарти, в резултат на което цените им се покачиха рязко

Тенденцията на ръст в цените на графичните карти продължава. Основна причина за това е недостигът им на пазара, провокиран от фермите за добив на криптовалута, отбелязват анализаторите.

Цените на много модели видеокарти са се покачили с 10-20%, заради дефицита. Това е особено забележимо при ускорителите от висок клас. Очаква се тенденцията да се запази до март т.г., когато производителите ще доставят необходимите обеми на пазара.

Някои модели GeForce GTX 1060 са поскъпнали с 45 евро спрямо началото на декември – от 256 на 301 евро, докато цената на GTX 1070 се е покачила с 60 евро и повече – от 420 на 489 евро – за по-малко от месец и половина.

Подобна е ситуацията и с картите AMD Radeon, които от доста време са дефицитни, особено моделите Vega. Така например, моделът Radeon RX Vega 56 е поскъпнал с 200 евро – от 549 на 749 евро, а по-мощната Radeon RX Vega 64 се продава с 347 евро по-скъпо – от 602 на 949 евро.

Коментари по темата: „Видеокартите продължават да поскъпват”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Интересно кои са пък тези анонимни пазарни наблюдатели и анализатори?

    Добив или манинг на криптовалута е отдавна умряла работа да се прави с видео карти.

    Да, цените могат и ще скачат на видео карти и десктоп компютри като причина, че хората масово вече не използват компютри, а само си търкат джобните смартфончета, таблетки и нищо друго не ги интересува. За съжаление до толкова са ограничени голяма част от хората.

Коментар