Windows 10 проработи на смартфон Lumia 830

Работата на Windows 10 на ARM смартфони е възможна с подходящ софтуер

Ентусиаст с псевдоним Gustave M. успя да инсталира пълноценна версия на операционната система Windows 10 на смартфон Lumia 830. За целта е използван софтуерът Windows Phone Internals 2.3, съобщи MSPowerUser.

На пазара през настоящата година се очакват първите ноутбуци с Windows 10, базирани на едночипови системи (SoC) с архитектура ARM. Това ще позволи на производителите да предложат по-достъпни като цена компютри и да увеличат времето за автономна работа.

Появата на Windows 10, способна да работи на процесори ARM, дава шанс на ентусиастите да портират платформата и на устройства, които не са били предназначени за работа с нея. С помощта на софтуера Windows Phone Internals 2.3, например, Windows 10 може да се инсталира на Lumia смартфони.

Именно това е направил Gustave M. Все пак Windows 10 не функционира пълноценно на Lumia – в частност, сензорният екран не е активен, въпреки наличието на драйвери. Възможно е обаче, с излизане на нова версия, този проблем да бъде решен.

Разбира се, подобни експерименти едва ли имат реално практическо приложение. Но те показват, че с подходящ софтуер ограниченията в съвместимостта на Windows 10 с ARM платформите могат да бъдат преодолени по софтуерен път.

Коментари по темата: „Windows 10 проработи на смартфон Lumia 830”

добавете коментар...

  1. хм

    те хората се чудят как да се отърват от тая смотана десятка, тоя безработен чак на телефона си я качил!

  2. 1

    Ми за да го покаже. Секи иска да си го покаже след като му е голям.

  3. Saevar

    а така, и за къв к.у.р му е тва да попитам ?

Коментар