Софтуерът движи ръста на световния ИТ пазар

Световният ИТ пазар ще продължи да расте, благодарение на корпоративния софтуер, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner.

През 2018 г. разходите за информационни технологии в глобален мащаб ще достигнат $3,7 трлн., бележейки ръст от 4,5% спрямо миналата година, когато ИТ пазарът нарасна с 3,8%. Прогнозата за 2019 г. сочи ръст от 2,7%.

Един от основните двигатели на ръст в ИТ индустрията е софтуерът, използван от компаниите. Продажбите на корпоративен софтуер тази година ще се покачат с 9,5% до $389 млрд., а през 2019 г. се очаква ръст от 8,4%.

Компаниите увеличават разходите за софтуер, като много от тях насочват бюджетите си към SaaS решения, или „софтуер като услуга”. Продажбите на SaaS стимулират внедряванията в рамките на нови проекти, вкл. на системи за финансово управление, анализ и управление на HR ресурсите.

Освен това расте търсенето на ИТ услуги. През 2018 г. обемът на този сегмент от пазара ще се увеличи с 5,5%. Продажбите на ИТ оборудване – компютри, мобилни телефони и др. – пък ще нараснат с 5,6%.

Доставките на РС, в частност, ще останат на нивото от миналата година, въпреки че Windows 10 стимулира ръст в корпоративния сегмент на пазари като Китай, Латинска Америка и Източна Европа, се посочва в анализа на Gartner.

Коментари по темата: „Софтуерът движи ръста на световния ИТ пазар”

добавете коментар...

  1. Anonymos

    То и обратмото важи. Ако няма софтуер тия железа ти нтребват.

  2. ха

    Гладна кокошка просо сънува! Я хардуерните производители да спрат да продават хардуер, че да видим кой луд ще купува нов софтуер?

Коментар