Правят златни бижута от изхвърлени компютри

Небезизвестната марка бижута „Bayou with Love” и компютърният производител Dell са създали колекция златни от пръстени, обеци и копчета за ръкавели изцяло от рециклирани от компютърни части. Бижутата са от 14 до 18 каратово злато. Наречени са „Кръговата колекция”.

Светът е произвел около 50 милиона тона електронни и електрически отпадъци миналата година и само около 12,5% от устройствата ще бъдат рециклирани отговорно. Според проучване от 2015 г., само в Европа хората изхвърлят електроника на стойност над 1,6 милиарда евро всяка година.

Dell е решила да се заеме с въпроса за електронните отпадъци и да насърчи кръговите вериги на доставка, като направи нещо красиво. Фирмата се обърнала към Ники Рийд, съосновател на Bayou with Love, за създаването на колекцията, учтиво наречена „Кръговата колекция”. Линията е ограничено издание и се отличава с деликатни златни бижута със заоблен силует.

Вероятно знаете, че златото се използва в електрониката. То е най-гъвкавият метал и вторият най-добър проводник на електроенергия, което го прави идеален за платки, отбелязва Daily Planet.

Самата компания Dell използва всяка година повече от три тона злато в своите продукти. Ето защо производителят и неговите партньори са създали процес за извличане на злато от стари компютърни дънни платки, което е 99% по-екологосъобразно, отколкото извличането на злато от земята.

Един тон стари дънни платки има до 800 пъти повече злато, отколкото един тон златна руда. Освен това този процес включва етични трудови практики, което намалява проблемите, характерни за добива на злато.

От платките златото се извлича по електрохимичен път. След това то се разтопява и полага в калъпи за лесен транспорт. От калъпите се прави „златна баня”, в която се потапят компонентите за нови дънни платки.

Dell е първият производител на компютри, който използва рециклирано злато от електронни отпадъци в новите си продукти.

Коментари по темата: „Правят златни бижута от изхвърлени компютри”

добавете коментар...

  1. ха

    Не схванах! Така или иначе Dell преизползва златото. Защо тогава да се правят бижута???

Коментар