Събират стари компютри за деца на бедни родители

Понякога децата ходят „на гости” у съседи, за да ползват компютър и да учат
(снимка: CC0 Public Domain)

Предприемчива българка започна кампания за даряване на употребявани, но годни компютри за децата из България, които нямат възможност да участват в електронните си уроци заради липса на техника.

„Над 500 000 деца останаха да учат вкъщи. Част от тях [са деца на] на родители без възможности, вече без работа, без налична техника”, казва Мартина Йорданова относно ситуацията в образованието от последните 2 месеца.

Тя е участвала в множество инициативи за доброволческо подпомагане и даряване. Покрай рязкото преминаване към електронно образование е провела собствено проучване и е намерила 195 деца в нужда, живеещи в 35 населени места, които нямат как да учат заради липса на техника. Казва, че това са деца, които искат да учат, но нямат възможност заради липсата на компютър и интернет у дома.

„Става въпрос за деца, които искат да имат възможност да учат, а не да им диктуват задачите по математика по телефона; не искат да си диктуват домашното по телефона, а да бъдат в час, ЗАЕДНО с всички други деца”, подчертава Йорданова.

Най-често става дума за деца на семейства, които нямат големи финансови възможности, а покрай мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 родителите са останали без работа и без доходи. В някои случаи дечицата ходят „на гости” у съседи, за да ползват компютър и да учат.

Йорданова казва още, че освен деца в нужда, има и учители, които нямат подходящата техника, за да провеждат онлайн уроците така, както е нужно, за да е полезно за учениците.

Всякакви устройства, които могат да помогнат на учениците да учат онлайн, са добре дошли – компютри, лаптопи, таблети – стига да са годни, работещи.

Който има стари, но прилично работещи стари устройства, може да ги дари за кампанията „Дарения за ученици”. Нужно е само да попълни анкетата.

Всеки може да подкрепи каузата, като я разгласи чрез социалните медии. Социално отговорните бизнеси могат да се включат също тук.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Събират стари компютри за деца на бедни родители”

добавете коментар...

  1. РОСИЦА КРЪСТЕВА

    Ще Ви помоля за моето дете.
    10 клас

  2. Севдалин Асенов асенов

    Здравейте мили хора знам че има хора с добри сърца Асъм самотен баща имам едно момченце което се нуждае от устройство да учи дистанционо ас съм безработен и не мога да му купя моля ако някой има желание да помогне благодаря може да се обадите на този номер 0886596876.

  3. Валентина Раданова

    Здравейте! Имам използван, работещ компютър с Windows10, плосък монитор, клавиатура и мишка, които искам да даря на нуждаещ се.
    “vradanova@abv.bg”

Коментар