Събират стари компютри за деца на бедни родители

Понякога децата ходят „на гости” у съседи, за да ползват компютър и да учат
(снимка: CC0 Public Domain)

Предприемчива българка започна кампания за даряване на употребявани, но годни компютри за децата из България, които нямат възможност да участват в електронните си уроци заради липса на техника.

„Над 500 000 деца останаха да учат вкъщи. Част от тях [са деца на] на родители без възможности, вече без работа, без налична техника”, казва Мартина Йорданова относно ситуацията в образованието от последните 2 месеца.

Тя е участвала в множество инициативи за доброволческо подпомагане и даряване. Покрай рязкото преминаване към електронно образование е провела собствено проучване и е намерила 195 деца в нужда, живеещи в 35 населени места, които нямат как да учат заради липса на техника. Казва, че това са деца, които искат да учат, но нямат възможност заради липсата на компютър и интернет у дома.

„Става въпрос за деца, които искат да имат възможност да учат, а не да им диктуват задачите по математика по телефона; не искат да си диктуват домашното по телефона, а да бъдат в час, ЗАЕДНО с всички други деца”, подчертава Йорданова.

Най-често става дума за деца на семейства, които нямат големи финансови възможности, а покрай мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 родителите са останали без работа и без доходи. В някои случаи дечицата ходят „на гости” у съседи, за да ползват компютър и да учат.

Йорданова казва още, че освен деца в нужда, има и учители, които нямат подходящата техника, за да провеждат онлайн уроците така, както е нужно, за да е полезно за учениците.

Всякакви устройства, които могат да помогнат на учениците да учат онлайн, са добре дошли – компютри, лаптопи, таблети – стига да са годни, работещи.

Който има стари, но прилично работещи стари устройства, може да ги дари за кампанията „Дарения за ученици”. Нужно е само да попълни анкетата.

Всеки може да подкрепи каузата, като я разгласи чрез социалните медии. Социално отговорните бизнеси могат да се включат също тук.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Събират стари компютри за деца на бедни родители”

добавете коментар...

  1. Севдалин Асенов асенов

    Здравейте мили хора знам че има хора с добри сърца Асъм самотен баща имам едно момченце което се нуждае от устройство да учи дистанционо ас съм безработен и не мога да му купя моля ако някой има желание да помогне благодаря може да се обадите на този номер 0886596876.

  2. Валентина Раданова

    Здравейте! Имам използван, работещ компютър с Windows10, плосък монитор, клавиатура и мишка, които искам да даря на нуждаещ се.
    “vradanova@abv.bg”

Коментар